Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Jordà anuncia un ajut de 4 milions d’euros per promoure el most concentrat rectificat del Cava

Amb aquesta subvenció el que es pretén és aconseguir la desviació d’una part de la producció del raïm apte per la DO Cava cap a la producció d’aquest most.

La setmana passada, en el transcurs de les Fires de Maig, Innovi va organitzar una jornada tècnica en la que es van posar sobre la taula els pros i els contres de desenvolupar el projecte, i des de l’Incavi es va anunciar que s’hi està treballant. I aquesta setmana la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha donat a conèixer una nova línia d’ajuts destinats a promoure la producció de most concentrat rectificat per valor de 4 milions d’euros. Amb aquesta subvenció el que es pretén és aconseguir la desviació d’una part de la producció del raïm apte per la DO Cava cap a la producció d’aquest most. El most concentrat rectificat s’obté del most del raïm i és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals provinents del raïm, que serveix per a l’elaboració dels vins escumosos de qualitat. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola.
Dos dels participants a les jornades d’Innovi, l’enòloga de les Caves Vilarnau, Eva Plazas, i l’expert en desenvolupament local, Jordi Cuyàs. Ens han donat més detalls de la proposta. En aquests moments ja hi ha algunes caves que estan fent proves amb el most concentrat i amb bons resultats.
L’augment de la competència, el posicionament mundial dels vins i escumosos del Penedès i d’altres factors interns i externs al sector, han complicat la situació generant excedents.
L’ús de Most Concentrat com a substitut del sucre pot ajudar a trobar una sortida al raïm del Penedès.
Jordi Cuyàs, expert en desenvolupament local:
Actualment, alguns elaboradors de Cava utilitzen aquest most concentrat fabricat amb raïm de la Mancha i els dubtes es troben en com acanseguir impulsar la generació del most al Penedès i l’increment de cost que pot suposar pel producte final.
Una manera de superar l’increment de cost és el valor afegit que pot suposar per a la zona, perquè seria la primera a nivell mundial que tancaria el cercle utilitzant exclusivament el raïm de la zona, sense fer servir sucre de remolatxa o de canya que provenen d’altres països.
Amb l’incentiu del Departament d’Agricultura es pretén estendre aquesta pràctica a molts més elaboradors i amb raïm apte per a Cava.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: