Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Es presenta una nova desbrossadora per a la prevenció d’incendis al Penedès-Garraf

Es presenta una nova desbrossadora per a la prevenció d’incendis al Penedès-Garraf

La màquina entra en funcionament gràcies al conveni de col•laboració entre la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Federació d’ADF del Penedès-Garraf per a un nou sistema de prevenció d’incendis.

La Mancomunitat posa a disposició de les institucions del territori, una màquina que actua com a desbrossadora forestal i permet realitzar les feines de neteja forestal tant necessàries per a la prevenció d’incendis. Es tracta d’un vehicle eruga no tripulat, que gestionarà la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf, i que també podrà ser utilitzada en cas d’incendi forestal, tant per obrir línies de defensa a mode de talla focs, com per ancorar contrafocs o per obrir franges de baixa combustibilitat amb l’objectiu de garantir la seguretat dels equips d’extinció.

En la presentació realitzada a Canyelles, Sergi Vallès president de la Mancomunitat ha recordat que “la col•laboració amb la Federació d’ADF ja ve de lluny, amb les càmeres de videovigilància la passada legislatura i continua ara amb la desbrossadora”. Alhora ha explicat que “la idea és que els municipis puguin fer ús d’aquesta màquina mitjançant el servei de gestió forestal per fer la neteja de les franges i el desbrossament”. Ramon Torrents, president de la Federació d’ADF ha destacat que “serà una eina molt útil per a la prevenció incendis, tot i que també és podrà utilitzar en actuacions d’emergència en cas d’incendi forestal”.

La desbrossadora està dirigida des d’un comandament remot que permet controlar la màquina a una distància d’uns 100 metres. Al ser un vehicle eruga, s’adapta a l’orografia del terreny amb inclinacions o pendents, que poden anar dels 40º als 60º. Així mateix, pot triturar matolls i troncs de diàmetres petits. La seva velocitat de treball va dels 5 als 10 km/h i en una passada pot obrir un espai lliure de vegetació des dels 75 cm als 140 cm d’amplada, el que multiplica la feina de les esquadres forestals amb eines manuals.

L’objectiu és que la màquina doni servei tot l’any, principalment en l’època de baix risc d’incendi, i pugui ser utilitzada pels ajuntaments i altres institucions del territori per a l’obertura de franges i neteges de sota bosc. Es tracta de la primera màquina d’aquesta tipologia que es destinarà en aquest tipus de servei a Catalunya.

Així mateix la Mancomunitat impulsa la creació d’un nou servei de gestió forestal i energia que ha d’incidir tant en la prevenció d’incendis com en el desenvolupament de programes energètics que es basin en l’aprofitament de recursos endògens del territori, com pot ser la biomassa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: