Dissabte, 6 de Juny de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Ministeri d’Agricultura ha habilitat la verema en verd i la destil·lació de crisi

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha qualificat de “gran pas endavant” la decisió del Ministeri d’Agricultura d’habilitar la verema en verd i la destil·lació.

Eren dues de les peticions que Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, ha fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura. La mesura, que és voluntària, compensa els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també ha reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi. De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO ha estat clau la tasca desenvolupada des de l’Incavi.
La petició de verema en verd l’han realitzat diverses organitzacions agràries. És el cas, per exemple de la JARC.
Per resoldre la situació d’excedents, l’entitat ha demanat la destil·lació de vi base excedentari, a uns preus adequats al valor de vi i també creu necessària la verema en verd, amb unes retribucions suficients per a compensar la pèrdua de renda i les operacions de destrucció de raïms al camp. La cap sectorial de la Vinya de JARC, Isabel Vidal, recorda que el Covid ha vingut a agreujar una situació d’excedents que ja era complicada.
La destil·lació de crisi és una mesura que pot donar aire als cellers, mentre que la verema en verd és un ajut a la pagesia. Des de JARC esperen que tant de bo no s’hagi d’aplicar, però demanen que si fos necessari sigui d’aplicació total.
La verema en verd té un límit calculat en funció de la mitjana de les collites dels darrers tres anys i calculen que podria situar-se en uns 2.500 euros per hectàrea, l’import mínim de la mesura perquè sigui mínimament atractiva pels viticultors. A més per al control proposa recolzar-se en l’experiència dels veedors de la DO i els criteris de peritatge de les assegurances agràries.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: