Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Editen La Gestió del Territori de la Vegueria Penedès al servei de les persones

El llibre és la crònica del Congrés Pro Vegueria Penedès celebrat el passat 21 de febrer al castell de Castellet.

Es tracta d’una baula més d’una llarga cadena de textos i publicacions que són el reflex d’un procés participatiu i popular iniciat el 2004 i que va acabar desembocant el 2017 en el reconeixement de la Vegueria Penedès. Les entitats que van impulsar aquest procés, principalment la Plataforma per una Vegueria Pròpia i la seva continuadora l’Associació Pro Vegueria Penedès, van creure que s’havia de plasmar per escrit els arguments i els supòsits que li donaven cos teòric, i els fets i les vicissituds que l’anaven fent realitat a la pràctica. S’ha volgut mantenir constantment informada i motivada la població penedesenca per exposar els avantatges de la vegueria i per animar-la a ser-ne no sols receptora, sinó també actora. El 2015 es va editar el llibre El Penedès era possible, compendi de tota la història de la lluita per la vegueria. Al cap de dos anys, just després de la creació de la Vegueria Penedès pel Parlament de Catalunya, es publicava un suplement d’aquest llibre amb el títol El Penedès és vegueria. El president de l’associació, Fèlix Simón, destaca que el reconeixement de la Vegeuria és inqüestionable però inoperant a la pràctica, com s’ha pogut comprovar ara amb el desconfinament.
La llei disposava que al cap de tres anys de la seva publicació, tots els serveis dels Departaments de la Generalitat havien d’estar desplegats al territori. El dia del Congrés era just l’endemà d’aquests tres anys –no és per casualitat que es triés aquesta data– i ni un sol servei ha estat desplegat en un incompliment flagrant de les seves obligacions per part del Govern de la Generalitat. Simón descriu el llibre com ‘una petita joia’ que posa sobre la taula el present i les necessitats de futur.
El volum recull les comunicacions amb els resums escrits de l’exposició oral dels experts que van intervenir en cada un dels quatre àmbits del Congrés, redactats per ells mateixos i eventualment abreujats. El Congrés va finalitzar amb la lectura d’una Declaració que va ser signada pels alcaldes i alcaldesses de les capitals penedesenques així com pels presidents dels Consells Comarcals. Amb tres punts principals. D’una banda reivindicant la urgència del Pla Territorial del Penedès. També reclamant al Govern i en especial a la Vicepresidència, que convoqui en el termini màxim d’un mes als alcaldes de les quatre capitals penedesenques, així com els presidents del quatre Consells per procedir a consensuar la distribució dels diversos departaments entre les quatre capitals, i aprovar un calendari que el faci viable en el mínim temps possible. I, finalment, la signatura d’una Declaració per part dels electes polítics que significa una reiteració del seu compromís a favor de la Vegueria Penedès.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: