Dijous, 9 d'Abril de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les mesures per empreses, autònoms i treballadors han generat molts dubtes

Assessories i gestories com Contem tenen aquests dies molta feia. La crisi sanitària del coronavirus ha vingut també acompanyada d’una crisi econòmica i empresarial.

I per fer-hi front els governs de l’Estat i de la Generalitat han acordat diverses mesures. El passat dimecres 18 de març es van aprovar una sèrie de mesures per fer front a l’impacte econòmic i social que el virus està provocant. Mesures a les que cal trobar la lletra menuda i donar-hi explicacions. L’advocada Rosa Mª Güell i l’economista Santi Güell, socis de l’assessoria Contem ens han ajudat a desvetllar algunes incògnites. Les mesures tenen una vigència, de moment, des del 18 de març fins al 18 d’abril.

S’han acordat mesures de flexibilització dels mecanismes d’ajust temporal d’activitat per evitar acomiadaments, els coneguts com a Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació o ERTOs. Poden ser per dos motius, per força major o per causa econòmica. Si les empreses ho sol·liciten per força major l’autoritat laboral té un termini de 5 dies per acceptar-ho. Si és per causes econòmiques s’ha escurçat la negociació entre empresa i treballadors a 12 dies. En els dos casos són mesures suspensives, no acomiadaments. En el cas dels ERTOs per força major, l’empresa de menys de 50 treballadors s’estalvia els salaris i les cotitzacions. En el cas d’empreses més grans l’estalvi de la cotització és del 75%. Però hi ha un compromís de mantenir els llocs de treball un mínim de 6 mesos, en cas contrari hauria d’abonar les cotitzacions pendents.

En aquest cas el dubte que queda a l’aire és que es pot entendre per força major.

En relació als autònoms la Generalitat ofereix ajuts de fins a 2.000€ a aquells que puguin acreditar la suspensió de la seva activitat per força major. També hi ha ajuts per autònoms que tot i poder treballar puguin acreditar que han patit una caiguda del 75% dels seus ingressos.

Els autònoms que cessin la seva activitat deixen de pagar la quota i poden accedir a la prestació d’atur, amb el càlcul del 70% de la base reguladora.

D’altra banda cal tenir present també algunes mesures d’afectació dels ERTO per als treballadors. Els afectats tenen dret a una prestació d’atur que es calcula amb el 70% de la base reguladora dels últims mesos, però amb un topall màxim, amb càrregues familiars.

Els treballadors afectats per els ERTO poden accedir a la prestació sense necessitat d’un mínim de cotització i no consumeixen dies d’atur, en el cas que un cop passat l’ERTO, haguessin de necessitar la prestació.

Properament, Penedès Televisió emetrà en Alta Definició (HD)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: