Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Torres prova un tractor elèctric pioner a Europa per reduir les emissions de CO2 a la vinya

La principal dificultat és un vehicle a un cost accessible, amb prou autonomia per fer una jornada de treball al camp i amb un pes que el permeti treballar en tot tipus de terrenys.

En una finca propera a les instal·lacions de Bodegues Torres a Pasc del Penedès s’ha fet la presentació d’un tractor elèctric de petites dimensions construït a França que el celler penedesenc està provant amb la intenció d’incorporar-lo a la seva dinàmica de treball a les vinyes.
El director de canvi climàtic de Família Torres, Josep Maria Ribas, explicava que fa anys que treballen amb la voluntat de reduir la petjada de CO2 en tot el seu procès, i la feina al camp és un punt on es generen moltes emissions. Amb aquest tractor que han estat provant es podria substituir un tractor petit de combustió per fer tasques a la vinya. Ribas comenta que a banda de la reducció evident d’emissions, reportarà també un canvi de paradigmes en la feina al camp.
Des de Torres ja havien provat altres tractors elèctrics, però sempre eren prototips mentre que aquest és un vehicle que ja es pot trobar al mercat i del qual se n’han venut ja a França. En els propers mesos es podria formalitzar la incorporació d’algun d’aquests vehicles en fase de prova en alguna finca de Torres.
El tractor elèctric desenvolupat per l’empresa francesa Sabi Agri arriba per primera vegada a l’Estat espanyol. Té tracció a les quatre rodes i una potència de 50 cavalls elèctrics, que li permet executar bona part de les operacions habituals d’un tractor de combustió petit però utilitzant deu vegades menys d’energia. Les bateries tenen una autonomia de fins a vuit hores i es carreguen en menys de dues. El tractor també disposa d’uns panells solars al sostre que ajuden a complementar la càrrega. És un vehicle totalment silenciós, compatible amb accessoris estàndards per al conreu de la vinya, i es fabrica a mida de les necessitats de cada client, segons els seus fabricants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: