Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Territori enllesteix l’avanç de proposta del Pla territorial parcial del Penedès

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha enllestit la redacció de l’avanç de propostes del Pla territorial parcial del Penedès i el presentarà el proper 18 de març al grup de treball.

Ho farà en el marc d’una sessió oberta al públic. Serà el tret de sortida del primer dels tres processos participatius oberts a la ciutadania que es preveuen al llarg de la tramitació del document.
Un Pla territorial parcial és un instrument de planejament que abasta l’àmbit d’una vegueria i que fixa les estratègies territorials pel desenvolupament futur de la zona, amb una visió més àmplia que el planejament urbanístic municipal i, en el cas del Penedès, un horitzó temporal fins l’any 2038. Així, proposa estratègies per a tres sistemes com són el dels espais oberts, el dels assentaments urbans i el de les infraestructures de transport i comunicacions.
En el cas del Penedès, el Govern va acordar el 2014 iniciar la redacció del seu propi Pla territorial parcial. D’aquesta manera, es donava continuïtat a la creació, el 2010, de l’àmbit de planificació territorial parcial del Penedès. Està integrat per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, excepte els municipis d’aquesta comarca que van manifestar explícitament la seva voluntat de pertànyer a l’àmbit de les Comarques Centrals.

L’avanç de proposta és un document obert, que no incorpora encara normativa ni propostes tancades. Legalment no és obligatori redactar-lo, però el Departament el concep com una base sobre la qual treballar amb col·legis professionals, veïns i associacions, i sector empresarial a més dels ajuntaments. De fet, el Pla territorial parcial del Penedès és el segon pel qual es redacta un avanç de proposta, després del Pla territorial metropolità de Barcelona.
Un cop presentat públicament, s’obrirà un primer procés de participació ciutadana amb sis sessions. Així, tindrà lloc un primer acte informatiu i de debat amb experts seguit de quatre sessions deliberatives obertes a la ciutadania i centrades en reflexionar i debatre sobre la potenciació dels espais oberts; el tractament dels teixits residencials; les dinàmiques dels polígons d’activitat econòmica, i la vertebració de les infraestructures de mobilitat. El procés es completarà amb una sisena sessió de conclusions.
La zona que ara abastarà el Pla territorial del Penedès abans es trobava dividida entre els àmbits d’ordenació territorial de les Comarques Centrals, Camp de Tarragona i l’Àmbit Metropolità de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: