Divendres, 22 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Millora de l’accessibilitat de la població de l’Alt Penedès a l’atenció primària

L’Àrea Bàsica del Penedès Rural té uns 400 km2 i dona servei a unes 26.000 persones.

L’Equip d’Atenció Primària del Penedès Rural atén la població major de 15 anys d’una vintena de municipis de l’Alt Penedès a través dels professionals que treballen en una xarxa de 24 consultoris i un Centre d’Atenció Primària. L’Àrea Bàsica del Penedès Rural té uns 400 km2 i dona servei a unes 26.000 persones.

En aquest context, la ruralitat i la dispersió són elements molt importants a tenir en compte per garantir un bon accés de la població a l’Atenció Primària a través d’una resposta equitativa. Per això, l’EAP va començar a desplegar l’any 2017 un projecte de millora de l’accessibilitat que garanteixi un servei homogeni a tota l’Àrea Bàsica de Salut.

La nova organització està donant bons resultats sobre els indicadors que marca l’Institut Català de la Salut, amb una accessibilitat a les 48 hores de 58’57%; als 5 dies, de més del 80’94%; i als 10 dies, del 97’49%; quan els percentatges que marca l’ICS i a partir dels quals es considera que indiquen bons resultats són del 49’6%, el 74’19% i el 91’48%, respectivament.

El desplegament i la consolidació del projecte ha implicat tots els professionals de l’EAP i totes les eines disponibles «per garantir una correcta gestió de les demandes dels pacients» i homogeneïtzar, tant la manera de treballar dels professionals com la resposta que rep la ciutadania.

Una d’aquestes eines és la Gestió Infermera de la Demanda, que permet que les infermeres atenguin una quarantena de motius de consulta, com ara mals de coll, d’orella o infeccions d’orina, per posar alguns exemples.

D’altra banda, els professionals de gestió i serveis tenen un paper molt important en aquesta organització perquè són les persones encarregades «d’activar els diferents circuits» per donar la resposta més eficient a la demanda. Per garantir una resposta eficient, cal que el ciutadà expressi el motiu de la seva demanda, en aquest primer contacte.

El projecte de millora de l’accessibilitat de l’EAP Penedès Rural va ser reconegut el passat mes de novembre pel Col·legi de Metges amb el primer premi de recerca científica mèdica a l’Alt Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: