Dissabte, 20 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Canviar la fiscalitat i el model de recollida per millorar el nivell de reciclatge a Vilafranca

La ciutadania cada cop està més conscienciada de la necessitat de separar la brossa i reciclar; però per contra els índexs a Vilafranca estan encara per sota de la mitjana catalana.

La setmana passada el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va presentar al ple de la Mancomunitat Penedès-Garraf les xifres de residus recollits a l’Alt Penedès i el Garraf, així com les línies de futur de la gestió de residus a Catalunya i quines actuacions de millora es poden emprendre des de els municipis.
En aquesta trobada hi era també el regidor de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, que recorda que en tot el relacionat amb la recollida de residus es treballa conjuntament amb la Mancomunitat.
Ruiz ha comentat que la capital de l’Alt Penedès té en aquests moments un índex de reciclatge del 38%, per sota de la mitjana catalana que és del 41% i lluny de l’objectiu de la normativa europea que estipula per aquest 2020 arribar al 50%. El regidor reconeix que és impossible arribar a aquesta xifra enguany, tot i que també ha reconegut que en algunes de les fraccions que se separen sí s’està en aquest nivell. Ha apuntat la fracció orgànica, i sobre tot la que arriba barrejada amb el rebuig, com a un dels punts on cal fer més incidència per poder millorar els índexs actuals.
Un esforç que han de fer els ciutadans, però també les administracions. En aquest sentit explicava que s’està estudiant la construcció d’una nova planta de triatge per millorar els nivells de reciclatge en la fracció orgànica. Una planta que tindria un cost d’uns 25 milions d’€ i que cal veure encara on s’ubicaria i que hauria de complementar la de compostatge que hi ha a Sant Pere de Ribes i la de triatge de plàstic de Vilafranca.
A Vilafranca el sistema majoritari és el de contenidors tancats, tot i que al centre s’aplica la recollida porta a porta tradicional. Reconeixia que tenen sobre la taula un projecte per millorar aquest sistema porta a porta i reduir les fraccions que s’acaben portant a l’abocador. En aquest sentit explicava que l’any 2013 l’Ajuntament pagava 12 euros per tona portada a l’abocador, i que aquest 2020 el preu serà de 47 euros per tona. Un cost de moment no s’ha repercutit al ciutadà, però que no es descarta fer-ho.
D’altra banda, Ruiz apuntava que fer canvis en el model de recollida implica costos econòmics que s’han d’estudiar, i que impliquen també que la implantació es faci de manera gradual. Ampliar el porta a porta a alguns barris de Vilafranca és una opció que està sobre la taula i que s’està estudiant amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus.
El regidor reconeix que la ciutadania està cada cop més conscienciada de la necessitat de reciclar la brossa i per tant fa una feina important a casa separant. Apuntava també que cal continuar fent pedagogia per reduir les fraccions que acaben a l’abocador i que tat la ciutadania com l’administració s’impliquin en la conservació del medi ambient i la reducció dels residus que produïm.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: