Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Santa Maria commemora el centenari de la concessió del títol de basílica

Aquest dimarts, 7 de gener, s’ha celebrat la solemnitat de Sant Raimon de Penyafort, copatró de Vilafranca.

Enguany la celebració a l’església de Santa Maria ha estat especial perquè s’ha escaigut el centenari de la concessió del títol de basílica menor a l’església de Santa Maria per part del papa Benet XV, que va tenir lloc el mateix dia de Sant Raimon de l’any 1920.

La celebració consistia en una eucaristia solemne concelebrada que havia de ser presidida pel bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, però que per motius de salut no va poder assistir-hi i ho va fer en el seu lloc el vicari general del bisbat, Josep Maria Domingo.
El vicari explica la rellevància que suposa que una església tingui el títol de basílica.

La missa es va celebrar amb la participació en els cants de la Schola Gregoriana de Vilafranca, que també va cantar els goigs de Sant Raimon de Penyafort.
Amb motiu d’aquesta efemèride s’estrenaven unes noves insígnies pròpies de les basíliques, el conopeu i el tintinacle, que es van destruir l’any 1934 i ara es recuperen. També es va presentar un nou escut basilical.
El conopeu és una mena de parasol amb amples ratlles de colors daurat i vermell, que s’usava per fer ombra al Papa i el tintinacle és una peça de fusta que representa un campanar, amb una campaneta al seu interior.
La celebració es va cloure de forma brillant amb la interpretació de l’Ave Verum de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum, creat especialment per a aquesta ocasió.
El director Miquel Benito explica que el projecte Ave Verum consistia en treballar exclusivament una peça de cant coral.
Finalment també s’hi va afegir el fragment final d’una cantata de Bach.
El cor comptava amb l’acompanyament de l’orquestra de cambra Art&So i l’organista Berenguer Montserrat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: