Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’amplia el projecte ‘Mesures reparadores’ a joves entre 14-15 anys sancionats per incivisme

Aquest projecte fins ara se centrava en persones de 16 a 65 anys, ja que els adolescents no s’hi podien acollir en no estar assegurats. Ara podran també fer tasques socials, si son sancionats.

L’espai jove La Nau ha acollit la presentació d’aquesta proposta, que s’ha treballant conjuntament des de les regidories de Joventut, Seguretat Ciutadana i Serveis Centrals de l’Ajuntament de Vilafranca, i que permet ampliar les mesures reparadores que contempla l’ordenança de civisme a joves de 14 a 15 anys. Fins ara s’hi podien acollir les persones a partir dels 16 anys que haguessin rebut alguna sanció per haver comès actes incívics.
Joan Manel Montfort, regidor de Seguretat Ciutadana, recordava que l’any 2012 es va remodelar aquesta ordenança per implantar aquesta possibilitat d’acollir-se a substituir una sanció econòmica per hores de treball per la comunitat. Amb la possibilitat ara ja de poder assegurar també a joves d’entre 14 i 15 anys, Montfort explica que ja es pot oferir aquesta possibilitat des del 14 als 65 anys; i que gràcies a la participació de la regidoria de Joventut els adolescents menors de 16 anys que s’hi acullin podran fer tasques a La Nau.
Les persones que s’acullen a aquestes mesures reparadores poden complir les seves hores de servei a la ciutadania a Entrem-hi, la Fundació Mas Albornà, l’Associació Rebost Solidari, Creu Roja, Residència Inglada Via i Centre Sociosanitari Ricard Fortuny.
El regidor de Joventut, Miquel Medialdea, explicava que estaven satisfets de poder participar d’aquest projecte. Remarcava que es tracta amb joves d’entre 14 i 15 anys, que per tant cal que els seus tutors ho autoritzin, i que es busca bàsicament fer una tasca de conscienciació i suport per tal d’evitar que repeteixen accions incíviques.
Un cop el jove accepti participar del programa, es fa una reunió amb els responsables dels serveis de Convivència i Ciutadania i el de Joventut per tal de valorar la situació del jove, més enllà de la sanció econòmica que hagi rebut. El que es mirarà és d’oferir-los diferents opcions, i la possibilitat de col·laborar en tasques a La Nau.
Des de 2013, hi ha hagut un total de 156 casos que s’han acollit a les Mesures Reparadores. En 85 es va emetre un informe favorable, en 35 un informe desfavorable que desembocaria en què l’afectat o afectada pot escollir realitzar més mesures reparadores o el pagament de la sanció, en 25 s’ha produït una renúncia de l’infractor/a que ha derivat en el pagament de la sanció i 11 casos estan en tràmit.
Finalment, el regidor de Serveis Centrals, Aureli Ruiz, ha refermat el vessant pedagògic de les mesures reparadores; i no descartava ampliar aquesta mesura a altres infraccions, a banda de l’Ordenança de Civisme, com ara la de tinença d’animals o la de sorolls.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: