Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les D.O hauran d’adaptar els seus plecs de condicions a les noves metodologies d’anàlisi

Els canvis i les noves metodologies d’anàlisi dels vins, per tal de certificar que s’ajusten a les definicions que marquen les D.O., obligaran a que aquestes modifiquin alguns dels conceptes.

L’Incavi ha presentat recentment el Panell de Tast Oficial de Vins de Catalunya, que és una eina més per ajudar en el control de qualitat dels vins que elaboren els cellers catalans sota el paraigua d’alguna de les Denominacions d’Origen del territori. Les 11 de vins tranquils i la del cava.
A Catalunya són uns 600 cellers els que elaboren vins amb segell d’alguna D.O; i tots ells han de passar els corresponents controls de qualitat que acreditin la traçabilitat del producte i el compliment de totes les regulacions que marquen els Consells Reguladors. Els auditors visiten els cellers, i recullen diferents mostres que s’analitzen a l’Incavi. Es fan les anàlisi físico-químiques en el laboratori i també les organolèptiques que duen a terme els degustadors del recentment creat panell de tast.
Per tal de fer aquesta tasca, es van recollir les normatives i especificitats que marquen els plecs de condicions de cada una de les D.O. La directora del Panell, Anna Gomis, explica que aquests documents marquen amb tot detall com han de ser els vins que s’elaboren, també a nivell sensorial. Això ha complicat força plasmar en una metodologia científica i quantificable alguns conceptes.
Una de les components d’aquest panell de tast explica que tenir aquests referents és importants, i els permet treballar centrant-se en l’anàlisi sensorial dels vins, olfacte i gust bàsicament, buscant la màxima objectivitat. Xènia Bonet
Els equips de tastadors fan diferents sessions, però en cada una d’elles analitzen un màxim de 12 mostres, i es tenen en compte uns 70 paràmetres diferents.
Tot i aquest panell oficial que ara ja és operatiu, Salvador Puig recorda que cada D.O té el seu comitè de tast, que fins ara feia aquesta tasca de control de manera menys sistematitzada, tot i que no era obligatori. Puig considera que és positiu que hi hagi aquests equips en cada Denominació, i que és bo mantenir-los.
Finalment, el director de l’Incavi apuntava també que després d’aquest treball que s’ha fet en coordinació amb les D.O., el diàleg amb el panell ha de continuar i comportarà segurament revisions en algunes de les clàusules dels plecs de condicions per adequar-les als nous mètodes de control i anàlisi.
Salvador Puig recordava que els plecs de condicions de les D.O també marquen qüestions tant importants i complexes com els rendiments per hectàrea, que recentment han estat en el centre de la polèmica en el cas del cava; i les varietats permeses per a l’elaboració dels vins que emparen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: