Dijous, 23 de Setembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

‘La memòria de les oblidades’ ha fet un homenatge a quatre dones, en el marc del cicle Platea

Acompanyada de la música de Ferran Barrios, Rosa Andreu va protagonitzar dissabte el monòleg ‘La memòria de les oblidades’ al local del C/Migdia del Casal Societat la Principal.

L’obra se situa en el context de la repressió del règim franquista, un cop acabada la Guerra Civil i recrea la vida de quatre dones que van patir-la. La Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora, van ser jutjades, condemnades a la presó i, seguint la política de dispersió de presoners de la maquinària franquista, traslladades al convent de les Oblates de Tarragona. Soles, allunyades de les seves famílies i suportant dures condicions van acabar enterrades a la fossa comuna del cementiri de Tarragona.

Rosa Andreu dona vida a aquestes 4 dones del total de les 11 que van morir a les Oblates entre el 1939 i el 1942. Andreu explicava que aquestes van patir una doble repressió: per ser dones i per ser d’esquerres.

L’obra es fonamenta en la documentació facilitada pels historiadors del Fòrum de Tarragona per la Memòria. Andreu, a més, apuntava que quan estava assajant l’obra ja trobava molts paral·lelismes amb la situació política actual.

A banda d’aquest espectacle, el cicle Platea del Casal Societat la Principal també ha programat un parell d’espectacles de petit format més. La propera serà dissabte 15 de febrer a les 9 del vespre. Es tracta de «Mort a les cunetes» de David Pintó i Joan Valentí, que narra l’afusellament de nou republicans que van ser trets de la presó de Manresa la mitjanit del 9 de febrer de 1939 i també la fuga d’un d’ells, Josep Nin, que ho va poder explicar. El 21 de març a dos quarts de nou arribarà «Maleïdes les guerres (i aquell que les va fer) amb Namina, Carles Bertran i Lali Barenys, en un espectacle que combina la música, la poesia, les cançons i la paraula.
A més d’aquestes tres funcions, el cicle també compta amb una activitat paral·lela: la xerrada ‘El soroll de la guerra, el silenci del dolor’ on, des d’una perspectiva psicològica, es parlarà sobre els els efectes de la geurra i la postguerra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: