Dimarts, 23 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Homenatgen a Figueres la mestra de Torrelavit Dolors Purcallas, represaliada pel franquisme

Homenatgen a Figueres la mestra de Torrelavit Dolors Purcallas, represaliada pel franquisme

L’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós, l’historiador local Pere Rovira, i la directora de l’escola J.J. Ràfols de Torrelavit, Lola Fernández, van participar diumenge en l’acte d’homenatge.

Un acte que el Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà va fer a Dolors Purcallas, la mestra de Torrelavit que, després de la guerra civil, va ser apartada de la seva professió per haver-se negat a casar-se amb un cacic del poble.
En l’acte celebrat al Museu del Joguet, coincidint amb el 110 aniversari del naixement de Purcallas a la capital de l’Alt Empordà, Manuel Raventós va reconèixer el paper cabdal d’aquesta mestra i el deure de reparació que la societat té envers ella i totes aquelles persones que en defensa de la seva dignitat s’han vist obligades a trencar amb les normes socials.
En l’acte també hi van participar l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, l’historiador del Masnou Joan Muray i el pedagog David Pujol, juntament amb alguns familiars de la mestra.
Purcallas va haver d’abandonar Torrelavit l’any 1939 i va viure apartada de les escoles tota la seva vida. Va morir, amb 84 anys, l’any 1994 al Masnou. Va ser precisament, buidant l’habitatge on havia viscut els últims anys quan es va trobar una llibreta on va escriure les seves memòries i que va servir per reconstruir el seu recorregut i aprofundir en la recerca del seu llegat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: