Dimarts, 21 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Cales de Pachs no descarta retirar el projecte si es demostrés que és prejudicial per la salut

El director general de Cales de Pachs, Valentí Graner, ha reconegut que s’ha vist sorprès per l’enrenou ciutadà generat per la proposta d’ubicar una planta asfàltica a la pedrera de Pacs.

Segons assegura, la documentació presentada per l’empresa Romero Polo, s’emmarca dins la legalitat. Valentí Graner assenyala que en aspectes com la salut no es poden fer afirmacions que no siguin veritat, i afegeix que si es demostra que hi ha algun perill en aquesta qüestió retiraran el projecte.
De tota manera el director general de Cales de Pachs apunta que els plantejaments contraris que s’ha donat a conèixer a la opinió pública parlen d’un estudi d’una empresa als Estats Units, però la normativa a Europa és molt més restrictiva.
Graner lamenta alguns comentaris que s’han fet en contra del projecte que literalment ha qualificat de ‘mentida’. Per exemple assegura que no és veritat que es vulgui fer una producció de 300.000 tones, sinó d’un 10% d’aquesta quantitat. Amb dades tècniques considera que el projecte és factible, però ha afegit que no poden lluitar l’opinió pública.
Un dels membres de la Plataforma ‘El Penedès diu NO a la instal·lació d’una planta asfàltica a Pacs’ és Jordi Cuyàs, que participar habitualment al programa La Tertúlia de Ràdio Vilafranca.
Cuyàs reconeix que a la Unió Europea les restriccions a la indústria són més estrictes, però assenyala que hi ha informes d’una planta similar a Múrcia que parlen d’emissions contaminants.
Més enllà dels tems de contaminació que puguin afectar a la salut Jordi Cuyàs apunta que hi ha el tema de la supervivència del Penedès vitivinícola. Considera que una fàbrica d’aquestes característiques s’ha d’ubicar en un entorn industrial.
Des de la Plataforma assenyalen el rebuig perquè el lloc no és el més adequat, es troba en mig del cor del Penedès, entre les vinyes que van de Sant Martí, passant per Pacs, Les Cabanyes i el Pla, fins a Sant Sadurní.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: