Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Associació de Viticultors, JARC i UP valoren positivament el Pla Estratègic del Cava

El pla estratègic s’haurà de desenvolupar al llarg del proper any, i fa una aposta decidida per la zonificació i la segmentació que han d’ajudar a valoritzar el cava.

Els representants de la coalició Viticultors del Cava, formada per les tres agrupacions, consideren que l’aprovació per unanimitat en el ple de la Denominació Protegida Cava del Pla Estratègic que ha de servir per revaloritzar el cava és una fita històrica. Des de l’Associació de Viticultors del Penedès, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Unió de Pagesos la sensació és que es tracta d’un pas molt important pel sector vitivinícola i la unanimitat assolida ha de facilitar el desenvolupament del Pla Estratègic a partir del 2020.
Entre els punts més destacats hi ha mesures relatives a la segmentació i zonificació per incidir en l’origen del cava i aconseguir que la seva qualitat quedi reflectida en l’etiqueta; com apunta des de JARC Jaume Domènech que és el seu representant a la D.O. Cava
La voluntat seria que tothom s’apuntés a aquesta zonificació per tal d’explicar clarament que hi ha dins de cada ampolla de cava.
La feina ha estat intensa en aquests darrers mesos, i no ha estat senzilla ja que calia posar d’acord molts interessos i visions diferents. Joan Pascual, representant de JARC a la D.O. recorda que encara queden tràmits que s’han de complir per el seu desenvolupament, per remarca que cal posar-hi ganes i creure-hi treballant per el bé del sector.
Tot i que en fan una valoració positiva, reconeixen que ha estat un any molt difícil per el sector. El coordinador comarcal d’Unió de Pagesos, Rafel Ramon, posa en valor també el fet que s’ha aconseguit que el Ministeri d’Agricultura reconegui la potestat del Consell Regulador a l’hora de vetllar per els interessos del cava, i espera que la lluita que s’ha hagut de fer en els darrers anys contra algunes mesures impulsades des del Ministeri com l’ampliació d’hectàrees no s’hagi de repetir. Considera que cal poder activar quan abans millor el Pla Estratègic i fer viables la zonificació i la segmentació.
Finalment, des de la coalició Viticultors del Cava i tenint en compte l’important estoc de vi base per a cava existent abans de la verema del 2019, que ja era de 69 milions de litres i que podria arribar als 100 milions després d’aquesta verema, es recomana als productors que es faci una poda i un adobat equilibrat ja que és possible que de cara a la propera campanya sigui necessària una regulació a la baixa del rendiment per hectàrea.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: