Dijous, 23 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ús racional de l’aigua pot ser una solució adaptativa per la vinya davant el canvi climàtic

La jornada va servir per plantejar diferents possibles sortides a la manca d’aigua, i en el cas del Penedès la proposta del rec hauria de ser només per a casos d’emergència.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària organitzava dimecres al matí una jornada tècnica a Vilafranca per tal de reflexionar sobre l’ús de l’aigua en el cultiu de la vinya, tenint present que el rec potser la millor estratègia adaptativa al canvi climàtic. A partir d’aquí però es plantejaven diferents reptes partint de la base que l’aigua és un bé escàs, i que per adaptar la vinya a aquesta nova realitat cal fer inversions i preveure molt bé les necessitats i objectius.
Així, es van fer diferents presentacions i es va acabar amb una taula rodona amb força participació. Els ponents eren David Comino, de l’Agència Catalana de l’Aigua; Felicidad de Herralde, investigadora de Fructicultura de l’IRTA; Arturo Torrecillas, professor d’investigació del CEBAS; i Joan Girona, investigador de l’Ús eficient de l’aigua de l’IRTA.
Robert Savé, coordinador de Vitivinicultura de l’IRTA, qualificava la jornada com a exitosa, per la bona participació i sobre tot destacava la participació de força gent jove principalment estudiants de l’escola de viticultura d’Espiells. Sobre les jornades, remarcava que davant els reptes actuals que planteja el canvi climàtic i la manca de pluges, cal buscar solucions. Com en altres punts de Catalunya, al Penedès la proposta seria usar el rec per pal·liar la manca d’aigua. Savé però, apunta que hauria de ser un ús puntual i ben meditat.
En un sentit similar, Joan Girona que és investigador de l’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, apuntava que en el cas del Penedès la millor opció seria utilitzar l’aigua en cas d’emergència tot i que s’ se’n fes un ús molt racional es podria fins i tot ajudar a assegurar alguns llindars de qualitat de la vinya.
Finalment, el coordinador de projectes estratègics de l’Ajuntament de Vilafranca, Jordi Cuyàs, comentava que des del seu punt de vista entre les conclusions de la jornada calia contemplar com organitzar la gestió de l’aigua des del territori. La jornada va finalitzar amb un animat debat entre el públic assistent i els ponents, plantejant diferents dubtes, solucions i alternatives a l’ús de l’aigua en el cultiu de la vinya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: