Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’IRTA organitza una jornada sobre el regadiu a la vinya davant la crisi climàtica

La jornada ‘Regar és la millor estratègia adaptativa al canvi climàtic. On , quan i per què?’ planteja a Vilafranca les opcions del regadiu a la vinya.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Catalunya, l’IRTA, ha organitzat aquest dimecres a l’Enològica de Vilafranca la jornada ‘Regar és la millor estratègia adaptativa al canvi climàtic. On, quan i per què?’. La jornada parteix del fet que al Penedès, com a altres zones de Catalunya, es contempla el pas del secà al regadiu com a possible solució als efectes del canvi climàtic. Una solució que no es pot prendre sense tenir en compte multitud de factors com: d’on surt l’aigua, quina qualitat té, d’on surten els recursos econòmics per aplicar el regadiu o quines conseqüències pot tenir aquest ús de l’aigua en el medi.

El coordinador de Vitivinicultura de l’IRTA, Robert Savé, explicava poc abans de començar la jornada que hi ha una preocupació manifesta per la sequera i els seus efectes sobre la vinya i unes previsions de futur realment alarmants. Per tot plegat s’ha volgut posar sobre la taula aquesta problemàtica.

Des de l’INCAVI, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, un dels participants a la jornada ha estat Xoan Elorduy, cap del servei de viticultura.

La jornada ha plantejat qüestions com l’ús d’aigües de freàtic i les limitacions hidrològiques i legislatives, l’estratègia d’adaptació de la vinya davant el canvi climàtic o l’aplicació del reg deficitari en condicions de sequera extrema, amb els seus avantatges i inconvenients.
La presentació de la jornada ha anat a càrrec del coordinador de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Vilafranca Jordi Cuyàs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: