Dissabte, 2 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La consellera Teresa Jordà presenta a Vilafranca el simposi ‘Vins vinents’

La consellera Teresa Jordà presenta a Vilafranca el simposi ‘Vins vinents’, un espai de debat i reflexió per fixar l’estratègia del sector del vi a Catalunya.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat aquest divendres al matí a l’auditori del Vinseum de Vilafranca el simposi ‘Vins vinents. Debat i reflexió estratègica per al futur de la vinya i el vi a Catalunya’. El simposi està organitzat per l’INCAVI i l’Associació Vinícola Catalana amb l’objectiu d’abordar els principals reptes del sector vitivinícola català amb una estratègia conjunta i el més àmpliament participada possible.
La consellera ha destacat en la seva intervenció que el sector ha d’abordar qüestions com el canvi climàtic i els seus efectes, la salut, la sostenibilitat o les demandes dels consumidors però també nous reptes afegits a causa dels desequilibris entre l’oferta i la demanda.

El simposi és entès com un «espai de cocreació on fixar el full de ruta per impulsar el vi català en el període 2020 – 2030». El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, ha insistit en la necessitat que tots els agents implicats hi puguin dir la seva.

Des de l’Associació Vinícola Catalana, el seu president Valentí Roqueta ha destacat que el sector té prou instruments per sortir-se’n davant els reptes que ha d’afrontar.

L’encarregat de donar la benvinguda a les persones assistents a l’acte ha estat l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, qui ha parlat de la importància del sector vitivinícola com a part de la identitat de Catalunya.

El simposi està estructurat en quatre grups de treball: organització del sector, economia i mercats, recerca i desenvolupament i transferència tecnològica i comunicació i cultura del vi. Cada grup compta amb la participació d’unes 25 persones escollides pel Consell Assessor de l’INCAVI que debatran de forma interna els reptes i oportunitats del vi català en cadascun d’aquests àmbits des d’ara i fins al febrer del 2020.

Posteriorment, durant els mesos de març i abril, els grups presentaran les seves propostes de conclusions en una jornada oberta i, al mes de juny, se celebrarà una gran jornada final on es presentarà l’estratègia acordada pel període 2020 – 2030.

La consellera d’Agricultura Teresa Jordà ha explicat després de la presentació del simposi ‘Vins vinents’ que la cimera del cava es farà previsiblement a mitjans de desembre. Aquesta nova trobada donarà continuïtat a la que es va celebrar a Vilafranca el passat 22 d’agost i que va acabar emplaçant les parts a una reunió al novembre que no s’ha celebrat encara a l’espera del plenari del Consell Regulador del Cava, segons ha explicat Jordà.

La consellera també ha explicat que recentment s’ha reunit amb representants de Henkell-Freixenet. Una trobada on s’han constatat diferències en la concepció del cava respecte la que defensa el Departament i que passa per revaloritzar el producte. Jordà ha volgut reiterar el seu suport a la pagesia com a elements imprescindible per la idiosincràsia del territori català.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: