Diumenge, 20 de Setembre de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca celebrarà els propers dies 10 i 11 el dia mundial de la salut mental

Des de la Taula de la Salut Mental de l’Alt Penedès s’han preparat diferents actes que volen ajudar a fer visibles les persones amb problemes de salut mental

El proper 10 d’octubre es commemora el dia mundial de la salut mental, i amb aquest motiu des de la Taula de la Salut Mental de l’Alt Penedès es preparen diferents activitats que volen ajudar a trencar estigmes al voltant de la salut mental. Els primers actes es fan el mateix dia 10, amb una trobada a partir de les 11 del matí davant del monument a Milà i Fontanals de persones usuàries de diferents centres d’atenció a persones amb malalties mentals i que faran una caminada per Vilafranca. Després, cap a 2/4 d’1 del migdia al Claustre de Sant Francesc, es donarà lectura a un manifest i es farà un dinar de germanor.

L’endemà, dia 11, en aquest cas a l’Auditori de Vinseum, s’atorgaran els premis del primer Concurs Literari en Salut Mental de l’Alt Penedès. Com explica des del Centre de Dia Xavier Franquesa, la iniciativa ha tingut una bona resposta, amb més de 30 treballs presentats.

Així mateix, el proper dia 10 a la tarda, a la Biblioteca Torras i Bages, es presentarà el llibre ‘Boig per explicar-te’. Ha estat fruit d’una iniciativa impulsada des de l’Associació de Familiars El Turó, Salut Mental, i vol ser una eina per lluitar contra la discriminació que encara avui dia pateix les persones amb alguna malaltia mental.

Rosa Rabbani, psicòloga i terapeuta familiar d’El Turó, explicava que es tracta de cinc relats escrits per Margarita Benjumea que s’acompanyen de diferents il·lustracions i adreçat bàsicament a infants i joves.

Finalment, Xavier Vallès que és president de Nou Verd, apuntava que la Taula de Salut Mental de l’Alt Penedès aplega una quinzena d’entitats de la comarca que treballen des de diferents sectors en l’àmbit de la salut mental. Recordava que el 2015-2016 es va fer una diagnosi sobre com estava el tema de la salut mental a la comarca, detectant els punts forts i febles. Així explicava que en el tema laboral el fet de disposar de dos centres especials de treball facilita que hi hagi una bona cobertura a l’Alt Penedès; però per contra hi ha una mancança important en el que té a veure en els temes residencials.

Així mateix, des de la Taula s’ha detectat també que cal millorar la informació i com arriba a la societat en general tot el relacionat amb la salut mental. Per aquest motiu engegaran en breu un curs formatiu adreçat a persones que fan atenció directa a la ciutadania en diferents administracions i organismes per tal que tinguin més eines i coneixements a l’hora de tractar amb persones que tinguin alguna malaltia mental.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: