Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més unitat i l’aposta per la vinificació, propostes per millorar la situació del sector del vi

El 3 de Vuit i Penedès TV organitzaven aquest dijous al vespre un debat sobre el sector del vi.

Es plantejava una taula rodona que comptava amb la participació del viticultor i membre d’Unió de Pagesos, Eudald Planella, que va ser un dels artífexs de les mobilitzacions dels agricultors quan es va fer pública la rebaixa del preu del raïm, Ramon Giró, propietari de les caves Jaume Giró i Giró de Sant Sadurní, i actualment president de la delegació de la Cambra de Comerç a l’Alt Penedès, Marta Milà, gerent del celler Mas Comtal d’Avinyonet i Ton Mata, del Celler Recaredo i copresident de la marca col·lectiva Coprinnat, que actualment integren 9 cellers.
El punt de partida era la crisi que ha esclatat aquesta verema, que tot i collir un raïm de molt bona qualitat la gran majoria de quilos collits es paguen a preu de sota cost. El debat es va celebrar a l’auditori del Vinseum i es podia seguir en directe per Penedès Televisió. Els quatre ponents van tractar diversos temes dividits en dos blocs, un sobre com s’ha arribat a la situació present i l’altre sobre quin és el futur del sector.

Eudald Planella, exposava la situació en la que s’han trobat joves viticultors que fa pocs anys han decidit d’incorporar-se al sector amb unes previsions i que de cop s’han trobat amb una baixada de preus del 30%.

Tothom coincidida en assenyalar la creació de la DO Cava, als anys vuitanta, com a origen del problema. I també en el fet que la segmentació pot ajudar a donar valor al producte.

També es va plantejar la necessitat de trobar un nexe d’unió del conjunt del sector. Respecte al futur la Marta Milà, veu complicat que el cava pugui assolir una imatge de qualitat tenint en compte que dues grans empreses dominen el sector.

En canvi Ton Mata sí que li veu sortida als escumosos, si s’aconsegueix que cada vegada més viticultors i elaboradors vinifiquin els seus propis productes.

A banda dels 4 ponents al llarg del debat es van poder escoltar altres veus del sector a través d’intervencions en vídeo donant la seva opinió sobre els diversos temes que afecten els elaboradors i els viticultors. A la part final es va obrir un torn de preguntes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: