Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’advocat Ernesto Palencia parla a Vilafranca de la situació dels defensors dels DDHH a Mèxic

També va abordar el cas de Julian Carrillo, defensor de drets humans de la comunitat de Coloradas de la Virgen que va morir assassinat l’octubre del 2018.

Amnistia Internacional va organitzar el passat dijous una xerrada a càrrec de l’advocat mexicà Ernesto Palencia sobre la delicada situació que viuen els defensors de drets humans i del medi ambient al seu país. També va abordar el cas de Julian Carrillo, defensor de drets humans de la comunitat de Coloradas de la Virgen que va morir assassinat l’octubre del 2018. Carrillo estava involucrat en la cura del territori, l’aigua, el bosc i la vida silvestre. Va denunciar públicament la tala i mineria per part dels terratinents a les seves terres ancestrals, així com la violència de grups armats criminals contra la seva comunitat i això li va costar la vida. Aquest no és l’únic assassinat que es produeix a les terres indígenes de Mèxic i és que darrera de tot plegat hi ha interessos econòmics i polítics. Tal i com explicava Ernesto Palencia, al seu país hi ha una gran riquesa de recursos naturals.

El cas de Julián Carrillo és un clar exemple, assegura Palencia, d’ineficacia del mecanisme de protecció dels defensors i defensores dels drets humans ja que les mesures protectores que l’havien atorgat van ser inadequades i no li van salvar la vida. No fa gaire hi va haver un canvi de govern i a Mèxic tenen l’esperança que aquesta sigui l’oportunitat de començar a tractar aquesta situació de manera diferent i a investigar com cal els assassinats comesos contra persones que defensen els drets humans i el medi ambient.

Palencia vol deixar clar que avui dia el problema encara persisteix, de fet el mes passat van assassinar una persona molt representativa, un metge tradicional, a la mateixa comunitat de Coloradas d’on era el Julian Carrillo.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: