Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La moció de rebuig a la sentència del TS s’aprova amb cap dels vots en contra

PDeCAT, ERC, CUP i VeC han votat a favor, el PSC no ha votat i C’s no ha estat present al Ple Extraordinari.

Aquest dimarts al vespre Vilafranca ha celebrat un ple extraordinari en resposta de la sentència del suprem per a demanar l’amnistia de les persones preses polítiques catalanes. Els principals objectius d’aquesta moció passaven per manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria,

reclamar la llibertat dels presos i mostrar el compromís amb el dret d’autodeterminació. La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de JxV, ERC, Cup i Vec i el ‘no vot’ de PSC. Recordem que Ciutadans no ha volgut ser present en aquest Ple Extraordinari, per tant tampoc ha votat.

En el torn de paraules, el primer en parlar ha estat Ramon Arnabat de VeC que ha deixat clar que donen el seu suport a la moció presentada. Ha recordat que s’ha arribat a aquest punt gràcies a la incapacitat del PP per fer política, a l’aplicació de l’article 155 per part del partit popular amb el suport del partit socialista. Els comuns creuen que la sentència i penes dictades pel Tribunal Suprem són inconcebibles i mostren la seva solidaritat als presos i preses polítiques i les seves famílies i que malgrat no comparteixen algunes idees lluitaran i es mobilitzaran per aconseguir la llibertat d’aquestes persones. Des de la CUP, Noel Viñas, ha començat dient que votarien en favor de la moció. De la sentència ha dit que es tracta d’un càstig i una venjança per tot un poble. Ha dit que a l’Estat Espanyol es vulneren els drets fonamentals i ha esmentat les accions d’ahir a l’aeroport del prat en la que van resultar ferits

diversos manifestants per l’actuació de la policia nacional i els mossos d’esquadra.

Des del PSC, Francisco Romero, ha dit que no els agrada la sentència perquè no ajuda a trobar la solució i que les solucions han de ser polítiques. Ha fet referència a l’absència de Cs dient que tothom ha de ser present per defensar la seva coherència. Ha acabat la seva intervenció dient que vol que s’aprovi la moció encara que no estan d’acord amb el text i per això no han volgut votar ni en favor ni en contra.

Mònica Hill d’ ERC ha parlat del judici de la vergonya i ha recordat que avui fa 79 anys de la mort de Lluís Companys. Respecte a la sentència ha dit que ha estat una venjança no una sentència que castiga tot un poble. Ha afegit que ja no va d’independència sinó de democràcia i llibertats. I ha acabat expressant que no se silenciarà el poble i tampoc vencerà la cultura de la por.

Des de JxV Aureli Ruiz ha dit que la sentència ha criminalitzat la democràcia i el moviment independentista. L’ha titllat d’atrocitat. Ha seguit dient que des del pdcat volen fer arribar la seva solidaritat a les famílies. Ha mostrat el seu rebuig a un judici que ha estat una farsa. Reivindiquen el paper del diàleg i arribar a acords.

Per la seva banda, Pere Regull, ha parlat de tristor i indignació profunda. Creu que és una sentència que ataca molts principis, començant pel principi jurídic però també l’humanitari i personal, ja que ha fet mal a moltes persones. Ha acabat dient que aquesta sentència posa molt difícil el diàleg tot i ser molt necessari.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: