Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El llibre ‘Asociaos y seréis fuertes’ d’ Arnabat és el primer sobre associacionisme a Espanya

Arnabat ha arribat a la conclusió que el moviment associatiu i la participació a la política estan directament lligades.

A partir d’un estudi exhaustiu de l’associacionisme en el conjunt de l’estat espanyol durant el període que va del 1860 al 1930, l’historiador Ramon Arnabat ha escrit el llibre ‘Asociaos y seréis fuertes. Sociabilidades, modernizaciones y ciudadanías en España 1860-1930’. L’autor ha estudiat les diferents modalitats d’associacionisme i el paper jugat en els processos de politització de les classes populars. En definitiva, ha arribat a la conclusió que l’associacionisme i la participació a la política estan directament lligades.

És la primera vegada que aquestes dades sobre el moviment associatiu es tracten conjuntament a nivell estatal. Fins ara no existia un document d’aquestes característiques a Espanya.

Arnabat ha estudiat un període concret, el que va de l’any 1860 al 1930. Això és així, explica, perquè ha estat una etapa clau per l’associacionisme. A mitjans del segle XIX és quan el moviment associatiu a nivell de l’estat espanyol comença a agafar embranzida culminant el 1931 quan finalment el sufragi universal és del tot complet amb el dret de vot de les dones.

L’historiador presentarà dijous a les vuit del vespre a l’Agrícol la seva obra. La glosa del llibre anirà a càrrec de Montserrat Duch, catedràtica d’Història contemporània de la URV i membre del grup de recerca Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al món (ISOCAC). Així mateix, intervindrà Salvador Casals, gerent del Casal Societat La Principal de Vilafranca i expresident de la Federació d’Ateneus de Catalunya i membre del plenari del CoNCA.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: