Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors mobilitzen unes 500 persones i 300 tractors

Les entitats han fet una crida per aturar la verema i no entregar raïm als cellers, davant l’anunci dels cellers més grans de retallar un 28% els preus en origen, tornant a cotitzacions de 1998.

La mobilització, sota el lema Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori, ha començat amb una concentració a les 9 h al costat del Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, per iniciar la marxa cap a les seus d’empreses elaboradores i institucions. En primer lloc han anat a la Seu de les Caves Codorniu on dos representats de cada una de les tres entitats s’han reunit amb el director general de l’empresa, Joan Raventós. Després de la trobada han acordat reunir-se de cara a l’octubre per abordar aquesta ocasió. Des de Codorniu manifesten que estan fora d’aquesta polèmica. Expliquen que estan enfocats en l’elaboració del cava ecològic i que treballen majoritàriamenr amb contractes tancats a 5 anys amb viticultors vinculats a la casa, que complementen el seu raïm propi. Aquests contractes, diuen, estableixen un preu base de 0,44e/kg.

Els representants de les tres entitats han llegit un manifest en el qual recorden els problemes que pateix el sector, lligats al domini de les companyies elaboradores que mouen més volum, que determinen el preu i els paràmetres de producció sense cap compromís amb els productors i el territori, i pensant només en la rendibilitat econòmica immediata.
Els convocants han destacat que el vi i el cava són productes lligats al territori i han demanat la implicació de tothom per no córrer “un greu perill de deslocalització”.
Així mateix, han reclamat a les empreses que apostin inequívocament per la qualitat per no caure en el perill de la banalització del producte.


Per a les entitats, tot i que el cava acusa més la davallada de preus, aquesta també afecta el mercat dels vins. A més, consideren que els preus baixos que es volen imposar no són justificables, com tampoc ho son les retallades de compra a última hora, que aboquen a la pagesia a una situació difícil.
Segons Josep Marrugat, membre de l’executiva d’Unió de Pagesos i responsable del sector del vi de l’Alt Penedès, apunta que no es poden guanyar la vida i que les administracions tenen poc marge de maniobra.
En el manifest, els convocants han posat èmfasi en què “uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, i han exigit el compromís de tots els operadors per contribuir a prestigiar el producte de les denominacions d’origen catalanes. En aquest sentit, han exigit a les administracions, inclosa la local, que garanteixin l’equilibri territorial i intercedeixin davant les empreses; al Ministeri d’Agricultura, que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la DOP Cava, i al Departament d’Agricultura, que contribueixi a plantejar mesures per assolir un equilibri entre l’oferta i la demanda. Pel que fa a les grans empreses compradores, les entitats reclamen que donin un valor adequat a la feina dels viticultors i al producte que els ofereixen, ja que el seu marge comercial no es pot incrementar posant en risc la viabilitat de les explotacions que els ofereixen una matèria primera de qualitat per elaborar el producte final.

Després de Codorniu han anat a Caves Freixenet, on els viticultors han llegit un manifest, ja que no els han rebut en aquesta segona empresa. Després, a Sant Sadurní mateix, s’han dividit en dues rutes. Uns s’han traslladat a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, on han estat rebuts per l’alcalde i els altres han fet una marxa lenta de tractors cap al Celler de Segura Viudas de Torrelavit. Posteriorment s’han dirigit a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on els ha rebut el tinent d’alcalde de Desenvolupament econòmic, i a la seu del Consell Regulador del Cava, on han estat rebuts pel president de l’entitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: