Dilluns, 2 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pagesia es concentrarà demà a Sant Sadurní per protestar contra els baixos preus del raïm

Convocats per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors, volen fer sentir la seva veu davant les principals caves i les administracions.

Tot i que avui en moltes vinyes del Penedès s’estava collint, demà la intenció és que els viticultors facin una aturada per tal de mostrar i fer sentir el seu rebuig a la política de preus que enguany apliquen les grans empreses del cava i que fa que paguin el raïm per sota del preu de cost.

Des d’Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramades de Catalunya, amb el suport de l’Associació de Viticultors del Penedès, s’ha convocat aquest 5 de setembre la pagesia a fer una aturada i un seguit de concentracions de protesta davant de diferents empreses del sector cavista. La cita és a les 10 del matí al cementiri de Sant Sadurní.

El detonant de la protesta ha estat l’anunci que van fer empreses com Freixenet i Codorniu de pagar el preu del raïm per a cava en aquesta verema al voltant dels 30 cèntims. Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos, comenta que es una rebaixa de prop del 25% respecta l’any passat, que situa els preus sota el preu de cost de producció i és un cop molt fort a la viabilitat del sector.

La mobilització, amb el lema ‘Preus justos per al raïm i el vi. Per la pagesia i el territori’, té per objectiu expressar el malestar del sector productor a les principals empreses elaboradores de cava.

Consideren que el cost mínim de producció d’un quilogram de raïm base per a casa se situa en 40 cèntims d’euro, i com apunta des de JARC Isabel Vidal, aquests preus fan del tot inviable la viabilitat de les explotacions.

Marrugat considera que en cap cas es pot assumir un preu inferior, ja que el raïm i el vi base s’utilitzen per obtenir vi de qualitat protegit per una D.O.

Per JARC cal ser replantejar seriosament la política de preus de venda que han portat les grans empreses, i que de manera més o menys conscient han seguit els pagesos, ja que s’ha demostrat totalment equivocada. És una problemàtica, la dels preus del raïm, que s’arrossega des de fa dècades i que és de difícil solució. Vidal apunta però que si no es redreça la situació perilla també tot el plantejament del sector i del mateix territori.

Finalment, des d’Unió de Pagesos remarquen que cal treballar conjuntament amb tots els agents que intervenen en l’elaboració de vins i caves, i tenir clar que si l’aposta és per productes de qualitat no es poden pagar aquests preus.

Des de JARC coincideixen també en aquesta necessitat de treballar tots plegats i reclamar a les administracions que s’impliquin i siguin part de la solució i no del problema, com podria haver estat el Ministerio de Agricultura.

Sigui com sigui, de moment per el dia 5 de setembre s’ha convocat aquesta aturada que vol fer arribar la veu de la pagesia tant a les empreses del sector, com a les diferents administracions que hi intervenen.

A la DO Cava hi ha inscrits més de 6.200 viticultors de tot l’Estat, la majoria a Catalunya, i compta amb un total de 36.000 hectàrees de vinya, que suposen aproximadament un 65% de la superfície total de la conreada a Catalunya. En aquest sentit, els convocants de l’aturada d’aquest dijous reclamen uns preus adequats del raïm i del vi per assegurar el futur del sector i de l’agricultura al territori.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: