Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC denuncia el «menyspreu del govern de Vilafranca envers el patrimoni de la ciutat»

Els republicans destaquen la necessitat de planificar les polítiques patrimonials de Vilafranca i reclamen la creació d’un àrea de patrimoni.

Des d’ERC creuen que l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca no té en compte el patrimoni de la ciutat i han posat com a exemple el contingut d’un informe del Departament de Cultura de la Generalitat referent a la reinstal·lació de la Creu de Santa Digna després de la nova urbanització de la zona.

L’informe, a parer d’ERC, no pot ser més contundent i mostra «la deixadesa amb la que el govern ha abordat uns treballs que haurien d’haver anat encaminats a dignificar i preservar el monument», que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Per tot plegat els republicans insten el govern a «desmuntar la creu, guardar-la en condicions i redactar un projecte de conservació del monument i presentar-lo urgentment a la Comissió de Patrimoni».

Des d’ERC han explicat que hi ha moltes altres actuacions que demostren poc interès per part de l’equip de govern en la conservació i divulgació del patrimoni i han posat diversos exemples: el deteriorament dels trams visibles de muralla, la sortida d’emergència al Claustre dels Trinitaris, la llicència d’obres ordinària atorgada en uns treballs al carrer Sant Bernat, on podrien haver-hi restes arqueològiques importants, el «nul interès» per conservar les naus vitivinícoles del carrer Comerç o la manca, fins al moment, d’un catàleg de patrimoni de la ciutat.

Els republicans destaquen la necessitat de planificar les polítiques patrimonials de Vilafranca i reclamen la creació d’un àrea de patrimoni que coordini totes les actuacions de manteniment, investigació i divulgació així com la creació d’una plaça de persona tècnica municipal en patrimoni.

Des d’ERC també aposten per polítiques a mitjà termini, com l’adquisició de solars amb restes destacades i on es puguin crear petits espais d’interpretació, per exemple, de la Vilafranca medieval o la creació d’un Centre d’Història de la Ciutat, que divulgués entre la ciutadania els aspectes més rellevants del nostre patrimoni i del nostre passat en general.

El Grup Municipal ha anunciat la presentació, en un dels propers plens, d’una moció sobre patrimoni, en la qual exigiran l’aplicació de mesures concretes i també demanaran als regidors d’urbanisme i de cultura que assumeixin responsabilitats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: