Dissabte, 25 de Setembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Govern d’Espanya cedeix a la DO Cava la limitació de plantacions

El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del Ministeri d’Agricultura, Reial Decret que deixa en mans del Consell Regulador de la DOP Cava la facultat de limitar les plantacions.

Aquesta era una reivindicació històrica del Consell Regulador davant la situació excedentària del sector, que ha conduït a una caiguda dels preus que es paguen pel raïm i pel vi base Cava, com ha valorat aquesta tarda el seu president, Javier Pagés, que ha mostrat la seva satisfacció per la notícia.
S’ha modificat, doncs, el Reial Decret de 2018 pel qual es regula el potencial de producció vitícola, amb el que es pretén “dotar de major estabilitat al sector i garantir més seguretat jurídica en alguns aspectes de la normativa”, segons ha informat el Govern d’Espanya. Fonts del Consell Regulador del Cava afirmen que en els últims anys havien sol·licitat el creixement zero de les plantacions per evitar que “es desequilibri l’oferta i la demanda, i hi hagi preus del cava excessivament baixos”. A partir d’ara, aquestes recomanacions del sector sobre plantacions seran seguides pel Ministeri d’Agricultura, donant resposta d’aquesta manera a les reclamacions del Consell Regulador del Cava. Entre les principals novetats d’aquest Reial decret es troba la millora del procediment de concessió d’autoritzacions de noves plantacions i de replantacions de vinya.
Així, en el cas d’autoritzacions per a noves plantacions i replantacions en el territori d’una denominació d’origen de caràcter supraautonòmica, l’àmbit del qual és de competència estatal, (Cava, Rioja i Jumilla), les recomanacions sobre limitacions i restriccions rebudes dels representants del sector seran vinculants per a la decisió que adopti el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquestes recomanacions es canalitzaran a través dels consells reguladors, sempre que es presentin segons l’exigit en la normativa de la Unió Europea. D’aquesta manera, serà el propi sector, a través dels seus consells reguladors, qui prendrà les decisions sobre la limitació o expansió de les superfícies de plantació, d’acord al marc general establert per la normativa comunitària. Aquest Reial decret entra en vigor l’endemà de la publicació al BOE, i serà aplicable a la convocatòria de sol·licituds d’autoritzacions de noves plantacions del 2020.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: