Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Avui fa 75 anys que Eugeni d’Ors va ser proclamat fill adoptiu de Vilafranca

El filòsof, escriptor, assagista i periodista barceloní, principal intel·lectual del Noucentisme, va ser proclamat fill adoptiu de Vilafranca el 17 de setembre del 1944.

Eugeni d’Ors tenia avantpassats vilafranquins per part de la seva mare i, tot i passar els últims anys de la seva vida a Vilanova i la Geltrú, sempre havia tingut estima per la capital de l’Alt Penedès on, de fet, està enterrat.

A ‘Eugeni d’Ors: llums i ombres’, el cicle de conferències del cinquantenari de la seva mort 1954 – 2004, publicat per Cossetània Edicions, Josep Murgades explica que «en aquells anys quaranta, Ors simbolitza a través d’una ciutat degudament metaforitzada, Vilafranca, valors anàlegs als que, durant la segona dècada de segle, en el període central del Noucentisme, havia corporeïtzat en la figuració al·legòrica de la Ben Plantada», una de les seves obres més conegudes.

La relació amb la ciutat i amb la seva festa major va ser glossada en més d’una ocasió pel pensador, qui va decidir ser enterrat a Vilafranca en el moment que va conèixer, al costat de Román de Saavedra, la tomba ‘A Matilde’, situada al cementiri municipal. En realitat, Matilde va resultar ser parenta llunyana d’Eugeni d’Ors però va ser complicat complir el desig de l’intel·lectual de ser enterrat en aquest panteó per la propietat de la tomba.

Finalment, i segons recull la placa que hi ha al cementiri als peus de la tomba, l’Ajuntament de Vilafranca va recuperar la titularitat del panteó on estaven enterrats el marit de la Matilde, la seva mare i el seu padrastre, és a dir, el besavi d’Eugeni d’Ors, i les despulles del filòsof també hi descansen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: