Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Albert Hill presenta un llibre de recerca sobre el seu cognom, que l’ha portat a la Gascunya

La curiositat per saber els origens del cognom Hill el van portar a fer aquest estudi que retrocedeix fins a les migracions de gascons que van arribar fins el Penedès entre els segles XVI i XVIII.

Organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs, en col·laboració amb la societat La Principal, divendres al vespre es va fer la presentació del llibre ‘Hilh viatge des de la Gascunya-França a l’Alt Penedès i Garraf de Catalunya. Hill, Ill, Yll’ escrit per Albert Hill.

El llibre és de fet una recerca personal de l’autor, amb la voluntat de conèixer l’origen del seu cognom. De la seva investigació, Albert Hill reconeix que ja coneixia per exemple el fet que a la zona del Garraf el cognom sigui sense h a l’inici; però que el va sorprendre el fet de trobar la grafia amb Y grega.

L’origen gascó del cognom Hill sembla demostrat històricament, però el que es desconeix és perquè n’hi ha tants a la zona del Penedès-Garraf i en canvi és pràcticament inexistent en zones com el Baix Llobregat o Girona on també van arribar els gascons.

En un primer moment, el camí semblava apuntar a un origen anglès d’aquest cognom; però mai s’arribava a bon port. Albert Hill explica que va anar avançant després de conèixer el seu arbre genealògic i altres estudis publicats de recerca sobre els Hill.

Finalment l’any passat va viatjar a la Gascunya per visitar poblacions lligades amb els seus avantpassats, i va acabar de completar molta informació amb els estudis d’Antoni Massanell que parlava de la immigració gascona al Penedès.

L’autor del llibre va estar acompanyat a la taula per Joan Solé Bordes i Ignasi Maria Muntaner, que van complementar les seves explicacions; i l’acte el va obrir el Conseller de Cultura del Consell Comarcal, Antoni Romeu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: