Dijous, 8 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos crida els viticultors a mobilitzar-se contra els baixos preus del raïm i el vi

La concentració s’ha convocat el proper 5 de setembre a Sant Sadurní, i es vol acostar després la mobilització fins a diferents empreses i institucions.

El sindicat pagès fa una crida perquè els viticultors participin en la protesta convocada el dijous, 5 de setembre, en contra dels baixos preus del raïm i del vi per a cava anunciats per les grans empreses del sector. El punt de concentració inicial de la mobilització de tractors i de pagesos serà a les 10 del matí al Cementiri de Sant Sadurní, i des d’aquest punt es traslladarà la concentració a diferents empreses i institucions.

Després que les grans empreses elaboradores de cava amb seu a Catalunya hagin reiterat la seva intenció de rebaixar el preu del raïm que compraran als viticultors enguany en més d’un 30%, el sindicat ha acordat cridar els viticultors i viticultores a aturar la verema i a mobilitzar-se el 5 de setembre. La mobilització, amb el lema ‘Preus justos per al raïm i el vi. Per la pagesia i el territori’, té per objectiu expressar el malestar del sector productor a les principals empreses elaboradores de cava.

Unió de Pagesos estima en 40 cèntims d’euro els costos de producció mínims d’un quilogram de raïm base per a cava. El sindicat considera que en cap cas es pot assumir un preu inferior, ja que el raïm i el vi base s’utilitzen per obtenir vi de qualitat protegit per una D.O.

El sindicat recorda que a Catalunya gran part dels viticultors que produeixen matèria primera per elaborar cava venen, a través de les cooperatives, vi, i no raïm, a les empreses elaboradores. De moment, la retallada s’ha anunciat en el preu de compra del raïm, però cal tenir en compte quin serà el preu que les empreses pagaran als viticultors pel vi base.

Per això, Unió de Pagesos també crida a l’aturada als pagesos socis de cooperatives, ja que la retallada afectarà a tots.

A la DO Cava hi ha inscrits més de 6.200 viticultors de tot l’Estat, la majoria a Catalunya, i compta amb un total de 36.000 hectàrees de vinya, que suposen aproximadament un 65% de la superfície total de la conreada a Catalunya. En aquest sentit, el sindicat reclama uns preus adequats del raïm i del vi per assegurar el futur del sector i de l’agricultura al territori.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: