Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La darrera excavació al jaciment paleontològic dels Casots ha permès recuperar unes 400 restes

El jaciment paleontològic dels Casots aportarà informació sobre com va respondre la flora i la fauna a un canvi climàtic fa uns 16 milions d’anys.

Ja fa unes setmanes que va acabar a Subirats la nova campanya d’excavacions al jaciment paleontològic dels Casots. Feia pràcticament 30 anys que no s’hi excavava tot i tenir constància que aquest jaciment penedesenc és el més important d’Europa de l’època del Miocè Inferior.

L’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i codirector de les excavacions Isaac Casanovas explica que la darrera campanya ha permès recuperar unes 400 peces, algunes de les quals molt complertes. Per exemple, set cranis d’un petit carnívor, un esquelet desmembrat d’una mena d’elefant o un crani de cocodril.

Casanovas destaca que el jaciment dels Casots és important perquè s’hi ha trobat molta fauna diferent que permet fer-se una idea clara de com era aquell indret fa uns setze milions d’anys.

El codirector de les excavacions destaca que el jaciment registra l’inici d’un canvi climàtic, de manera que permetrà conèixer com va reaccionar la flora i la fauna a la pujada de temperatures que va viure el planeta. Una informació valuosa a l’hora d’interpretar el que pot passar amb el canvi climàtic actual, accelerat per l’acció humana.

La importància del jaciment paleontològic dels Casots fa que l’Ajuntament de Subirats aposti per intentar donar continuïtat a les excavacions. L’objectiu és poder fer a la zona una centre d’interpretació perquè, com explica la regidora de Cultura Lluïsa Sueiro, a prop del jaciment paleontològic hi ha també un jaciment ibèric important i el castell de Subirats, amb 1.100 anys d’història.

El jaciment dels Casots ha lliurat nombrosos exemplars de vertebrats terrestres, entre els quals dues espècies noves per a la ciència: una mena de porc i un remugant que podria estar emparentat amb les girafes.

Efemèrides

19 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: