Dilluns, 29 de Novembre de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El Punt Lila de la Barraca van atendre a 3 noies que van voler denunciar agressions masclistes

El Punt Lila de la Barraca van atendre a 3 noies que van voler denunciar agressions masclistes

La Barraca de Vilafranca ha fet un comunicat explicant que dissabte a la nit, durant el transcurs dels concerts de la Penjada d’Estelades, el Punt Lila autogestionat va haver d’actuar tres ocasions.

Segons expliquen una ‘agressió va ser comesa per un home d’edat desconeguda que va agafar a una noia fortament pel braç i no la deixava anar tot i que ella va expressar reiteradament que la deixés anar. Els amics de la denunciant van ajudar-la a alliberar-se i mentre el feien fora de la zona on eren, la noia va anar al punt lila a denunciar-ho’. Arrel d’aquestes denúncies, voluntàries del Punt Lila van recórrer els espais del concert i carrers del voltant per assegurar que els agressors no tornaven a aparèixer.
En aquest context van veure com un quart home d’uns 45 anys assetjava a parelles de noies amb invasió de l’espai personal i tocaments no consentits. Quan les noies l’apartaven, ell insistia o anava cap a un altre noia. Després de veure tres agressions amb aquesta dinàmica, les responsables del Punt Lila el van fer fora de l’espai. En el comunicat, des de la Barraca apunten que ‘amb tot el que va passar dissabte a la nit i diumenge a la matinada, ha quedat clar que la Festa Major Popular de Vilafranca no està exempta d’agressions i comportaments masclistes i s’ha fet encara més evident
la necessitat vital dels Punts Liles a tots els espais d’oci nocturn’.
Consideren que van aplicar el protocol d’actuació davant agressions masclistes de manera adequada i que van vetllar per a que totes les persones que gaudien de la festa ho fessin de manera lliure.
Tot i així, no esperaven aquest volum de denúncies i estan treballant per millorar el seu protocol d’actuació contra els agressors i l’atenció a les denunciants. En aquest treball de millora, conviden a totes les persones que van patir assetjament en el seu espai a contactar-les via e-mail o xarxes per tenir un registre de tot el que va passar i atendre de manera adequada tothom qui ho necessiti.
Paral·lelament, expliquen que han ‘tingut coneixement d’altres agressions
perpetrades la mateixa nit de dissabte i diumenge matinada, lluny de l’espai de concerts. Una noia va ser perseguida, assetjada, vexada verbalment amb
comentaris apel·lant a la violació i acorralada al seu portal per dos homes de 40 anys. Una altra noia va ser vexada verbalment al carrer Sant Bernat per dos homes. Una altra noia, a plena llum del dia, va ser perseguida des del centre fins la Plaça del Pedró per un home que li mostrava el penis i li feia comentaris de caire sexual’.
En el comunicat apunten que ‘la responsabilitat de l’Ajuntament i en especial de la Regidoria d’Igualtat és vetllar perquè totes les persones que passegen pels carrers de Vilafranca ho facin lliures i sense por’. També apel·len ‘a la responsabilitat política de la regidora d’Igualtat per la inacció davant aquestes agressions i per fer caure la responsabilitat als i les joves i joves i no pas als agressors’.
Des de la Barraca denuncien públicament que la resposta de l’Ajuntament ‘és clarament insuficient’.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: