Diumenge, 8 de Desembre de 2019
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es reprenen les excavacions paleontològiques al jaciment dels Casots, trenta anys després

Des de fa uns dies, un equip format per una vintena de paleontòlegs i liderat per l’Institut Català de Paloeontologia Miquel Crusafont (ICP), treballa al jaciment del Pujol d’en Figueres, als Casots a Subirats.

Tot i tractar-se del jaciment del Miocè Inferior més important d’Europa, feia gairebé trenta anys que no s’hi excavava. Això es deu, tal com explicava el codirector de l’excavació Issac Casanovas, fins fa poc hi havia pocs paleontòlegs a Catalunya.

El jaciment té una superfície superior als 200 m2 i en el mateix lloc al segle XIX hi havia hagut unes mines de carbó. En un d’aquests pous es van trobar restes les primeres restes fòssils de mamífers que es coneixen a Catalunya. Durant la Guerra Civil el museu va ser ocupat i tots els fòssils, excepte un, es van perdre. L’any 1989 el sadurninenc Toni Adell va trobar restes sense excavar i l’any següent van començar les excavacions durant quatre anys.

Al jaciment dels Casots s’hi han trobat restes fòssils de fauna tropical com elefants, rinoceronts o cocodrils que van viure fa 16 milions d’anys, durant l’època geològica del Miocè inferior. L’excavació que s’està duent a terme actualment durarà quinze dies i els paleontòlegs esperen trobar peces senceres. L’alcalde de Subirats, Pere Pons, destaca el ric patrimoni paleontològic i arqueològic que hi ha a la zona, ja que molt a prop d’aquesta excavació hi ha el jaciment iber Puig del Cocodril i el castell de Subirats.

Aquest diumenge a la tarda s’han organitzat tres visites gratuïtes al jaciment guiades pels mateixos paleontòlegs. Seran a les sis, set i vuit de la tarda i les inscripcions cal fer-les a través de la web www.subirats.cat

Programació

Ràdio Vilafranca

20:00
Feeling Rock
Les sensacions del rock, amb Josep Fleitas
21:00
Sons a cau d'orella
Havanera i cant de taverna
22:00
A les portes de Troia
Història divulgativa

Penedès Televisió

20:00
Les notícies de la setmana
Resum informatiu penedesenc, amb Sergi Ansón.
20:30
Teló de fons
L'actualitat de les arts escèniques
21:00
Músics de Vilafranca
Antoni Insensé Bertran (1859 - 1910)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: