Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Dues mirades sobre Eugeni d’Ors al convit filosòfic

El convit filosòfic ‘Dues mirades sobre Eugeni d’Ors’ ha permès aprofundir en la figura polièdrica i controvertida de l’intel·lectual.

L’acte tenia lloc aquest dissabte al vespre a L’Agrícol i comptava amb la participació d’Andreu Navarra i Víctor Pérez, tots dos especialistes en la vida i l’obra d’Eugeni d’Ors.

Andreu Navarra és l’autor de la biografia més completa i matisada de d’Ors, que porta per títol ‘La escritura y el poder: Vida y ambiciones de Eugenio d’Ors’. Navarra ha volgut fer una biografia estricta, en el sentit que parteix de com era l’intel·lectual, un dels autors espanyols més versàtils i controvertits del segle XX. L’autor de la biografia destaca que d’Ors tenia una impressió de sí mateix hipertrofiada, ratllant la megalomania.

De la seva banda, Víctor Pérez, especialista en història intel·lectual de Catalunya, presentava al convit filosòfic el llibre ‘Els fenòmens de l’atenció’, editat per Obrador Edèndum. Es tracta d’un curs inèdit d’Eugeni d’Ors que revela el seu interès per estar al corrent de la incipient psicologia experimental. Aquest text mostra com l’objectiu del jove Eugeni d’Ors era aconseguir d’obrir-se pas en el món acadèmic català, gràcies a la seva habilitat d’escriure bé. Més que no pas un erudit, d’Ors volia esdevenir un reformador de la cultura a Catalunya d’acord amb l’ideal noucentista que ell encapçalava i que molts propagaven.

Pérez destacava que era tota una oportunitat debatre sobre d’Ors a Vilafranca, la ciutat que ell va trepitjar i on està enterrat. Recordem que va moure cel i terra per poder ser enterrat a la tomba del cementiri de Vilafranca ‘A Matilde’.

L’acte va començar amb la presentació dels dos llibres per part de Teresa Costa-Gramunt i Oriol Pi de Cabanyes. El sopar convit filosòfic estava organitzat per L’Agrícol i va comptar amb la presència del regidor de Cultura Raimon Gusi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: