Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mantenir viva la lluita per la República centra el debat que va organitzar l’ANC a Vilafranca

Dijous passat es va fer un debat amb persones que fins fa poc havien estat en primera línia política per plantejar com hauria de ser una futura república catalana.

L’Auditori va acollir dijous al vespre el debat que sota el lema «Quina República volem per Catalunya» organitzava l’ANC de Vilafranca i que va comptar amb la participació de cinc convidats de primer nivell. Ernest Benach, ex president del Parlament; Irene Rigau, ex consellera de la Generalitat; Eduard Reyes, ex diputat al Parlament i Fundador de Súmate; Gabriela Serra, ex diputada al Parlament i activista social; i Enoch Albertí, catedràtic de dret constitucional i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, van plantejar des de les seves particulars perspectives i experiències com creuen que hauria de ser aquesta futura República.

Un punt en que van coincidir és en que cal no oblidar en l’actual moment social i polític que viu el país, amb diferents cites electorals sobre la taula i un procés judicial en marxa que afecta líders polítics i socials; que en el fons tot parteix de la voluntat de tirar endavant la República Catalana. Per tant, com apuntava Gabriela Serra, cal continuar lluitant per fer possible la República.

De fet, tant els presos com els exiliats eren molt presents en el debat, no només per les pancartes amb la seva imatge. Ernest Benach recordava amb tristor que Carme Forcadell, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart son a presó i estant sent jutjats sense haver tingut mai responsabilitats de govern, i en el cas de Forcadell per haver permès un debat parlamentari.

Benach considerava que cal pensar en la República mirant cap el segle XXI, i no partint de les idees del segle XX. Lamentava també que considera que s’ha perdut el respecte polític, i defensava que cal més diàleg i treball conjunt per trobar solucions als problemes actuals.

D’altra banda, el vilafranquí Enoch Albertí defensava des de la seva visió de catedràtic en Dret Constitucional que cal pensar bé com hauria de ser el sistema judicial en una nova república. Partint de les coses que s’ha vist que no funcionen, remarcava que caldria assegurar la independència, imparcialitat i professionalitat de la justícia, dotant-la també de més i millors mitjans.

Irene Rigau i Eduardo Reyes apostaven també per mirar d’involucrar el màxim de la societat en la lluita per fer possible la República que bona part de catalans va sortir a defensar els dies 1 i 3 d’octubre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: