Dilluns, 6 de Juliol de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Joan Rigol demana recuperar el sentit institucional i el diàleg polític

El protagonista de la tradicional conferència que organitza l’Ajuntament de Vilafranca amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi ha estat enguany l’expresident del Parlament de Catalunya.

Tal i com el va presentar el regidor de Cultura, Raimon Gusi, Rigol ha estat un polític de llarga trajectòria vinculada a l’humanisme cristià i sempre amb talant dialogant.
Rigol va venir a Vilafranca no per parlar de llibres, sinó de política en majúscules i en va oferir una classe magistral. La conferència portava per títol ‘Sentit institucional i diàleg polític’ i va reconèixer que era un títol agosarat en mig d’una campanya on sobretot preval la desqualificació per obtenir el poder.
l’expresident del Parlament va lloar la figura de Tarradellas, que va recuperar la institució de la Generalitat, i va assenyalar que les institucions no són dels polítics que guanyen les eleccions sinó que són de tot el poble.

També va remarcar que, sense oblidar la rivalitat política, mantenir les formes és fonamental per la subsistència de les institucions. Institucions que són el marc de convivència en democràcia, i que suposen una línia de continuació d’un llegat històric que cal preservar per les generacions futures.

Joan Rigol, que va presidir el Parlament del 1999 al 2003, veu a l’actualitat una conflictivitat personal que no ajuda a la convivència.
Per cloure va llegir un decàleg que ell mateix es va marcar en la seva acció política, que passa sobretot per generar espais de diàleg.
El públic que omplia el saló de plens va aplaudir llargament la seva conferència, i per cloure l’acte l’alcalde, Pere Regull, va apuntar que no volia allargar-se gaire per no distorsionar un missatge amb el que hi estava plenament d’acord.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: