Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El darrer Consell d’Alcaldes acull la presentació de la proposta de llei d’espais agraris

El darrer Consell d’Alcaldes acull la presentació de la proposta de llei d’espais agraris

Els alcaldes que no es presenten a la reelecció es van acomiadar de la resta de membres del plenari i van valorar positivament l’experiència d’haver participat en el Consell d’Alcaldes.

El dijous 4 d’abril es va celebrar la darrera sessió ordinària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès de l’actual mandat. Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, i Josep Pena, director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, van presentar la proposta de “Llei d’espais agraris” que es portarà a aprovació al Parlament de Catalunya abans de l’estiu.

Els objectius d’aquesta llei són lluitar contra l’abandonament dels conreus, lluitar contra l’especulació agrària i evitar situacions d’inseguretat jurídica de les explotacions agràries i ramaderes. El director general va aclarir que la llei no intenta prohibir que es faci res, sinó regular en quines condicions es fa.

La proposta de llei preveu 3 eines: el Pla Territorial Agrari de Catalunya, el Registre de Terres, i diversos instruments per protegir la producció agrària. Pel que fa al Pla Territorial Agrari, Oriol Anson va explicar que s’elaborarà de baix a dalt, cada territori haurà de proposar els espais i nivells de protecció. Un cop aprovat el Pla, les interaccions sobre els espais agraris hauran de preveure mesures correctores i compensacions, tal com es fa amb els espais d’interès mediambiental.

Pel que fa al Registre de Terres, el seu objectiu és posar les terres que no es treballin a disposició de qui les vulgui treballar, sense que això afecti la propietat de la terra, de manera que el sector agrari s’autoreguli i s’eviti l’especulació.

Finalment, la Llei d’espais agraris preveu instruments de protecció de la producció agrària per, entre d’altres, afavorir que les persones joves i les dones continuïn al capdavant de les explotacions agràries quan el titular es jubila; també afavoreix les entitats del tercer sector perquè trobin en l’agricultura un sector econòmic on créixer. Altres instruments de protecció són les mesures correctores i les compensacions previstes per als diferents nivells de protecció dels espais agraris establerts en el Pla Territorial Agrari de Catalunya.

En acabar la presentació sobre la futura Llei d’espais agraris, el president del Consell d’Alcaldes i alcalde de Vilobí, Francesc Edo, va obrir un torn de paraules amb motiu de la celebració del darrer plenari de la legislatura. Els alcaldes que van intervenir van insistir en la necessitat de continuar treballant alguns temes des d’una perspectiva supramunicipal: la seguretat ciutadana, les emergències socials, l’atenció a les persones grans o a les persones amb dependència. Els alcaldes també van valorar la importància de tenir un espai de trobada com el Consell d’Alcaldes on, a més de rebre informació sobre temes d’interès municipal, es podien compartir experiències de bones pràctiques, debatre propostes de millora i adoptar acords per buscar solucions conjuntes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: