Dimecres, 17 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Denuncien que les basses del Penedès són una gran xarxa de trampes per a la fauna

Des de Bosc Verd i GEPEC, membres de la federació Ecologistes de Catalunya, volen denunciar les trampes per la fauna penedesenca que representen moltes d’aquestes basses.

L’Alt i Baix Penedès, i per extensió tota Catalunya, acullen moltes basses de regadiu, contra-incendis o particulars.
Recentment, el GRAE Subaquàtic del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, va ser requerit per a intervenir en el rescat d’un cabirol que havia caigut dins una bassa de reg i no podia sortir al no existir cap mena de dispositiu adient, fet que hauria acabat amb el seu ofegament per esgotament.
A l’Alt Penedès, per exemple, trobem al volant de 60 basses de diferents formes i mides, tant soterrades o en alçada, amb diversos tipus de construcció, ciment, metàl·lic, terra i lona geotèxtil. Aquest darrer considerat el més perillós a causa de que rellisca molt i la fauna a l’apropar-se rellisca caient a l ‘aigua i no pot sortir.
Els ecologistes aprecien que aproximadament el 90% d’aquestes basses, tant de propietat privada, com de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona o ADF’s, no disposen de cap mesura per a evitar l’ofegament de la fauna. I moltes, ni tan sols d’una tanca perimetral, o en cas d’existir es troba en mal estat, fet que no evita la caiguda sobretot de mamífers.
Alhora aquesta situació també representa un gran perill per les persones per la possibilitat de caiguda i ofegament per la manca de mesures en aquest aspecte. Especialment per a infants.

Les espècies més afectades per ofegament son especialment les guineus i els toixons; però aquesta lacra també afecta les genetes, fagines, porcs senglars i cabirols. Bàsicament tots els mamífers més representatius de la fauna penedesenca que en moments de manca d’aigua s’apropen en aquests punts per calmar la set.

Des dels grups ecologistes de la Vegueria Penedès volen visibilitzar aquesta gran problemàtica per la fauna penedesenca.
Proposen una solució tan senzilla com posar rampes de fusta i xarxes en qualsevol lateral de la bassa per facilitar la seva sortida.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: