Diumenge, 23 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vicenta Layunta rep l’Homenatge a les Heroïnes Anònimes dels Xicots de Vilafranca

En el marc de les celebracions al voltant del 8M, els Xicots de Vilafranca organitzaven diumenge la cinquena edició del Homenatge Carme Alomà, com a reconeixement a les heroïnes anònimes.

En aquesta ocasió la dona a la que es feia el reconeixement era la penedesenca Vicenta Layunta. Laura Palma, des de la comissió dels Xicots que organitza aquesta activitat, recordava que Vicenta Layunta va crear la primera associació de familiars de persones amb problemes de drogodependència i va treballar força temps amb aquests col·lectius.

Va ser un acte emotiu, que va comptar amb una breu introducció de la història del consum de drogues a l’estat espanyol, seguida d’una part més acadèmica, amb una conferència al voltant de la dona en l’abordatge de les addiccions a càrrec de Maite Tudela, psicòloga de la Fundación Salud y Comunidad.

La trajectòria de voluntariat en presons i ajuda a familiars de toxicòmans va quedar reflectida en diferents talls de programes on Vicenta Layunta havia participat per reinvindicar que les institucions no sempre proporcionen l’ajuda necessària.

I per finalitzar, es van poder sentir els agraïments de mestres, periodistes, familiars, amistats i persones a les que havia ajudat amb l’Associació de Familiars de Toxicòmans del Penedès. Layunta es mostrava sorpresa pel que representa aquest record a la feina feta durant molts anys de manera altruista.

Pel que fa als parlaments, el President dels Xicots, Xavi Llenas, va avançar que en la propera reunió de junta hi haurà la proposta de fer un canvi de nom a la colla perquè aquest no sigui tant masculinitzat.

Per la seva banda, la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament, Montse Arroyo, va voler destacar la iniciativa dels Xicots de recordar dones lluitadores sovint des de l’anonimat.

La celebració va acabar amb l’actuació de les castelleres dels Xicots de Vilafranca i dels Castellers de Barcelona. La diada es va iniciar amb dos pilars de 4. L’actuació va ser de castells de 6: 4 de 6 amb agulla, 4 de 6 i 3 de 6 amb agulla per part dels Xicots; i castells de 7: 3 de 7, 5 de 7 i 4 de 7 per part dels Castellers de Barcelona, que per primera vegada a la història en el món casteller han alçat 3 castells de 7 femenins. Van acabar la diada quatre pilars de 4 amb mocadors commemoratius del Dia de la Dona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: