Dimarts, 19 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta a Vilafranca el manual ‘Raïms’

El llibre ‘Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins’ ha estat presentat a Vilafranca.

La Institució Catalana d’Estudis Agraris i Vinseum han impulsat l’edició d’un manual que recull història, cultiu i vins de les principals varietats catalanes. El llibre, titulat ‘Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins’, va ser presentat aquest dijous al vespre a Vilafranca, a l’Auditori del Vinseum. La presentació oficial va tenir lloc a mitjans del mes de novembre a Barcelona.

‘Raïms’ ha estat coordinat per Josep Maria Puiggròs, Xavier Fornos i Jordina Escala i és un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la viticultura i la enologia: Agustí Villarroya, Montserrat Nadal, Josep M. Puiggròs, Lluís Giralt, Joan Rovira i Carme Domingo. Molts d’ells eren presents a l’acte.

De la suma dels seus coneixements n’ha resultat aquest manual, que tracta d’una manera molt completa un dels cultius més representatius de la Mediterrània. Existeixen altres publicacions que tracten l’ampelografia, la viticultura o l’enologia des d’un punt de vista tècnic. No és, però, gaire freqüent que, com en aquest cas, s’hi incorporin també elements d’història i cultura. Així ho destacava un dels coordinadors, Josep M. Puiggròs.

Les dotze varietats que inclou aquest manual són les autòctones, aquelles que tradicionalment s’han cultivat a Catalunya.

Són la carinyena, garnatxa, macabeu, malvasia de Sitges, monastrell, moscatell, parellada, picapoll, sumoll, trepat, ull de llebre i xarel·lo.

En aquest sentit, han estat clau per a la construcció del discurs històric de les dotze varietats el conjunt de quinze mil fitxes manuscrites, que avui es guarden al Centre de Documentació de Vinseum, recopilades al seu moment pel doctor Emili Giralt i Raventós.

El llibre s’adreça a pagesos, elaboradors, tècnics del sector vitivinícola i, sobretot, a tots aquells amants del vi i consumidors que vulguin saber alguna cosa més dels raïms i vins de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: