Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca és “Ciutat orientadora” i publica els recursos per afavorir la millora formativa

S’ha presentat el procés de disseny de l’estratègia de ciutat orientadora que es vol impulsar des de l’Ajuntament de Vilafranca.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, la regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort i el Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, han presentat els resultats del mapeig d’actors, serveis i recursos d’orientació, que formen part del procés de disseny de l’estratègia de ciutat orientadora que es vol impulsar des de l’Ajuntament de Vilafranca. A l’acte hi han assistit també tècnics municipals dels serveis d’Ensenyament, Ocupació i Joventut.

La regidora d’Ensenyament explica que l’objectiu de l’ajuntament i de la societat vilafranquina, en general, és millorar l’èxit educatiu a la vila i per això es dediquen esforços d’innovació pedagògica als centres, es treballa per augmentar l’oferta formativa i també es treballa des de l’admionistració per la millora del transport.

Amb l’objectiu d’assolir ser una ciutat orientadora ja fa un any es va iniciar un treball que implicava els serveis municipals d’Ocupació, Joventut i Ensenyament, i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona, per millorar l’acompanyament que pot fer l’ajuntament a l’orientació formativa.

Ara s’ha presentat el resultat d’aquest treball, que recull tota la oferta formativa i els recursos per a l’orientació a les persones que es volen formar.

Per això es pot parlar de Vilafranca com una “Ciutat orientadora”.

El Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, explicava què suposa això per la ciutat.

Homet destaca que la presa de decisió dels estudiants per al seu futur sempre té millors resultats si es fa acompanyada per la família i amb suport de l’administració. I que hi ha una relació directa entre la manca de formació i la precarietat laboral.

En aquest sentit el regidor d’Ocupació, Joan Manel Montfort, apuntava l’interès per oferir també la orientació coordinada des del seu servei. Posava exemples concrets, com els d’algunes empreses que han d’anar a buscar fora del Penedès determinats tipus de treballadors amb coneixements tècnics, quan a Vilafranca s’estan oferint cicles formatius d’un alt nivell, que no omplen totes les seves places. I més i quan aquest tipus de formació dóna moltes possibilitats de trobar feina amb salaris elevats.

També l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, remarca que cal lluitar contra l’abandonament escolar, perquè la formació és sinònim d’un futur laboral millor.

Es planteja un treball transversal entre els serveis d’Ocupació, Ensenyament i Joventut, per acompanyar als ciutadans i les seves famílies on l’orientació formativa. Entre d’altres aspectes per poder arribar a l’índex d’abandonament escolar marcat per la Unió Europea per a l’any 2020 del 10%. A Catalunya en aquests moment l’índex és del 15%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: