Dimecres, 29 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Veïns del Molí d’en Rovira creen una plataforma per aturar la modificació del carrer Comerç

Veïns del Molí d’en Rovira creen una plataforma per aturar la modificació del carrer Comerç

En un comunicat denuncien que “darrere el nom del projecte, que fa pensar en la conservació de les naus i façanes característiques del Carrer Comerç, s’amaga una operació immobiliària de gran calat”.

En el comunicat exposen que el projecte contempla la construcció de 908 habitatges, cosa que representarà un creixement en nombre de veïns d’unes 3.000 persones, més del doble dels veïns i veïnes que hi viuen ara. La construcció d’aquests habitatges s’ha aprovat en el pla inicial sense que Vilafranca compti amb un Pla Local d’Habitatge que hagi estudiat i orienti sobre les necessitats locals ni les afectacions de mobilitat en aquest aspecte. També preveu que l’anomenada “zona verda” es concentri en una sola plaça, de 4.000 metres quadrats, sota la qual s’hi farà un aparcament de pagament. La plaça afectarà de ple el traçat del carrer de Sarriera i interferirà encara més negativament en la mobilitat del barri, separat del centre per la via de tren i ara per la llosa que la cobreix. D’altra banda, diuen que la modificació no compta amb un aparcament suficient i gratuït prop de les estacions de bus i de tren per les persones de Vilafranca i de la comarca que utilitzen el transport públic.

La mobilitat, la connexió amb el centre de Vilafranca i altres barris, tant a peu com en vehicle, els espais d’aparcament gratuït, l’estat general del carrer i les voreres, el trànsit de camions per l’activitat industrial del barri, la gran quantitat de cablejat aeri, la manca d’equipaments municipals i de serveis són aspectes deficitaris que afirmen que el Molí d’en Rovira fa dècades que arrossega. També ho són les vibracions que provoca el pas de l’AVE que afecten les llars d’alguns veïns i que encara no han rebut cap solució.

Els veïns i veïnes informen que tots aquests problemes, i d’altres, s’han posat reiteradament en coneixement dels diferents consistoris, però persisteixen.

El novembre del 2018, l’Ajuntament va enviar unes enquestes als veïns sobre com voldrien que fos el barri. La recollida va acabar el 14 de novembre, només 9 dies després, l’equip de govern de l’Ajuntament va aprovar el projecte. Les enquestes, segons ells, no informaven de l’abast del pla i obviaven la dimensió dels interessos privats en la construcció d’habitatges locals comercials i l’aparcament de pagament.

Els veïns i veïnes que han constituït la Plataforma consideren que la manera d’actuar del consistori es deu a la proximitat de les eleccions municipals per deixar encarrilat el Pla del Carrer Comerç de manera parcial i només al servei d’uns interessos determinats, ja que el mateix equip de govern quan estava a l’oposició estava en contra d’un projecte inicial, modificat positivament en relació a l’actuació de la façana del carrer

Comerç que s’hi planificava, però que aspectes socials, mediambientals i d’habitatge, com ara la rehabilitació i la millora de l’accessibilitat amb ascensors per la gent gran o itineraris cívics i la millora en la connexió entre el centre i els camins a través d’illes obertes, no es tenen en compte en l’actual.

La “Plataforma Obrim el Molí d’en Rovira” vol un barri per tots els veïns i veïnes, els d’ara i els que hi viuran en el futur. Un barri integrat i obert a Vilafranca, sense barreres ni problemàtiques que afectin la qualitat de vida de les persones que hi visquin i hi treballin. Per això, s’han organitzat per presentar al·legacions al projecte amb la intenció d’aturar-lo i obrir-ne un altre de transparent i participatiu de veritat que observi les necessitats, els dèficits i el potencial del barri en un pla integral.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: