Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una crida a la consciència ciutadana sobre la necessitat de l’increment de donants

Aquest dissabte a la tarda el teatre Cal Bolet ha acollit l’espectacle Trasplantar de l’actor mallorquí Pep Noguera.

Ha estat una proposta que arribava a Vilafranca de la mà de la delegació del Penedès de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya.

L’espectacle és un monòleg vital, una aposta de l’actor que fa sis anys va ser trasplantat de pàncreas i fetge, amb la que volia donar les gràcies i conscienciar als ciutadans de la necessitat de les donacions d’òrgans.

A l’escenari Pep Noguera fa tots els papers de l’auca de la seva vida. Recordant, per exemple, el seu pas per a molts programes de televisió durant l’època de la post-movida madrileña.

La delegada al Penedès és la vilafranquina Montserrat Collado, que va rebre un trasplantament de fetge l’any 1986, aviat farà 33 anys. Ella, acompanyada del president de l’Associació, en Josep Maria Martínez, i de l’actor Pep Noguera, han mantingut una entrevista a Penedès TV en la que han donat detalls de la situació actual de les donacions a Catalunya.

Justament aquesta setmana passada l’Organització Catalana de Trasplantaments ha anunciat que Catalunya és líder mundial de trasplantaments. Martínez valora positivament aquesta dada, però assenyala que, en canvi, Catalunya no és líder en donants i el nombre de donants s’ha reduït el darrer any.

Justament per conscienciar sobre la necessitat dels donants es fan actes de divulgació, com per exemple l’espectacle del Pep Noguera d’aquest dissabte.

A Espanya hi ha 47 donants per milió d’habitants, mentre que a Catalunya estem a 43 i des de l’associació es treballa per augmentar el nombre de donants, ja que hi ha 1.200 persones en llista d’espera.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: