Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’organitzen a Subirats unes jornades sobre “Vivències de les dones a la postguerra”

El Centre d’Estudis de Subirats organitza novament les Jornades de Memòria Històrica intentant coincidir amb les dates de la batalla d’Ordal.

L’Última Defensa de Barcelona, entre el 22 i el 23 de gener de 1939. Enguany es celebra el 80è aniversari i comptaran amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Les Jornades s’inauguren aquest divendres, amb una conferència de l’historiador i membre de l’IEP, Ramon Arnabat, “L’ofensiva final a Catalunya”, a l’Ateneu de Lavern.

El dissabte a les 11 del matí, amb una trobada prèvia a les 10h a la muntanya Rodona per pujar-hi caminant, es farà  un homenatge als soldats republicans morts al mateix Memorial erigit a la serra de Ries, a cavall entre Subirats i Olesa de Bonesvalls. L’acte inclou cançons, lectures de poemes i textos escrits per soldats.

A la tarda de dissabte, 2/4 de 6, al davant del carrer Sant Sebastià, 21 de Ca l’Avi, s’ha organitzat una taula rodona de memòria oral, amb testimonis de veïnes del municipi que van viure la guerra i la immediata postguerra. Una bona ocasió per treure a la llum fets i històries que han estat molts anys amagats amb el conseqüent patiment de les persones que els van viure.

La historiadora Belén Moreno farà la introducció a l’acte.

Després s’escoltarà el testimoni de les dones del municipi de Subirats que explicaran com va ser la seva vida quotidiana en la immediata postguerra.

S’exposaran objectes de la llar i indumentària de l’època, en un espai envoltat d’eines de la vida rural. La jove Judit Solé de Ca l’Avi, farà la cloenda musical de l’acte amb el seu violoncel.

I el diumenge, 20 de gener, al Pago a les 12 del migdia es farà la Ruta de les trinxeres per la muntanya, amb recreació teatralitzada. A partir de la una es recordarà el 80è aniversari, amb testimonis, historiadors i representants del Centre d’Estudis de Subirats i de l’ajuntament de Subirats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: