Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
L’economia circular i la gestió energètica en el món local centren el Consell d’Alcaldes

L’economia circular i la gestió energètica en el món local centren el Consell d’Alcaldes

El dijous 24 de gener es va celebrar sessió ordinària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès.

En el primer punt de l’ordre del dia, Josep Verdaguer, tècnic de la Diputació de Barcelona, i Roser Romeu, enginyera de l’Oficina Tècnica del Consell Comarcal, van presentar els conceptes d’economia circular, energies renovables i gestió energètica. Verdaguer va explicar que l’essència de l’economia circular és el retorn dels residus al procés productiu. Amb això s’aconsegueix reduir notablement l’impacte mediambiental, no incrementar el preu de les matèries primeres i els combustibles, i mantenir estables els preus dels productes i serveis. Per apostar pel model d’economia circular i per les energies renovables, el món local pot ser prescriptor i facilitador, pot organitzar mercats de segona mà, facilitar l’obertura de tallers de reparació, o incorporar criteris mediambientals en els contractes.

Per donar suport a totes aquestes iniciatives, la Diputació posa a disposició dels ajuntaments recursos tècnics i econòmics que s’han de sol·licitar a través del Catàleg de Serveis. Tot seguit, Roser Romeu va explicar el funcionament del Gestor Energètic del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, un servei que al llarg de 4 anys ha aconseguit estalvis d’entre l’11 i el 25 % en la facturació dels subministraments elèctrics dels ajuntaments que l’han contractat.

En acabar aquestes presentacions, Josep M. Martí, regidor de Medi ambient l’Ajuntament de Vilafranca, va explicar com s’està fent realitat el compromís de reduir en un 40 % , l’any 2030, les emissions de CO2, derivat de la seva adhesió, l’any 2016, al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia.

L’Ajuntament va fer una auditoria a tots els edificis municipals per detectar el grau d’eficiència energètica i va actuar en conseqüència. Va baixar algunes potències contractades, va establir criteris més exigents per a la construcció i la rehabilitació d’edificis i va crear un circuit de calor amb una caldera alimentada per residus de la poda de la vinya que calefacta diversos edificis públics. Pel que fa a la producció elèctrica per a autoconsum, l’Ajuntament va fer dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques a l’Arxiu Comarcal i a l’Escola Mas i Parera.

Actualment l’Ajuntament de Vilafranca ha superat àmpliament el repte marcat per a l’any 2020 de reduir el 20% de les emissions contaminants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: