Dissabte, 16 de Gener de 2021
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 2018 ha estat el segon any més plujós de la història de Vilafranca

L’any que acaba de finalitzar ha estat un any especialment humit a la vila i s’ha convertit en el segon més plujós de tota la història des de que es recullen dades meteorològiques d’una manera reglada

En concret, es van recollir durant els 12 mesos de l’any fins a 876,3 litres d’aigua per metre quadrat, més del doble que el 2017 i la xifra més elevada des del 1996 quan es va arribar a la xifra de 901 litres per metre quadrat.

L’any 1996 continua sent, doncs, el més plujós de la història de Vilafranca, però el 2018 també ha aconseguit fer-se un lloc destacat en les estadístiques pluviomètriques de la ciutat. Josep Gol, responsable del seguiment meteorològic a la comarca a l’Incavi, explicava les xifres récord de pluja que s’han aconseguit en aquest últim exercici

L’elevada pluviometria del 2018 contrasta amb els baixos registres dels tres anys precedents que van estar marcats per la sequera. De fet, crida l’atenció el fet que s’hagi passat dels 378 litres del 2017 als 876 del 2018. Aquesta dinàmica, però, podria canviar en qualsevol moment i el passat mes de desembre ho ha demostrat. Durant tot el mes només va ploure un dia i només van caure 4 litres per metre quadrat.

Una altra de les característiques del 2018 ha estat el poc vent que ha bufat a Vilafranca i al conjunt de l’Alt Penedès. Josep Gol destacava aquest fet perquè és habitual que els dies ventosos a la zona siguin molt nombrosos i que durant el 2018 no hagi passat és una situació que trenca les estadístiques

L’única dada meteorològica que ha seguit els paràmetres habituals dels darrers anys ha estat el de la temperatura. La mitjana de l’any ha quedat fixada en els 15,7 graus. En els últims anys la mitjana de temperatura sempre ha oscil.lat mig grau amunt o avall d’aquesta xifra. Només el mes d’agost, que va ser especialment calorós, va trencar el caràcter de regularitat que ha tingut tot el 2018

Més enllà d’haver suposat una marca històrica, l’abundant pluja caiguda a Vilafranca i la comarca permet garantir les reserves d’aigua durant força mesos en els que no caldrà patir ni pel reg ni pel subministrament. La irregularitat del clima mediterrani, però, podria significar que el 2019 que acabem d’encetar sigui completament diferent a nivell de precipitacions.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: