Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’IEP està fent el recull de la tradició del pessebrisme al territori de la Vegueria

El dijous de la setmana passada la seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs a Vilafranca va acollir una xerrada titulada “La perspectiva immaterial dels pessebres, única solució de salvaguarda”.

Anava a càrrec de Jordi Montlló, doctor en Antropologia social i president del Col·lectiu El Bou i la Mula, en un acte organitzat conjuntament amb l’associació de pessebristes de Vilafranca, oferint la tradicional conferència a l’entorn del pessebre d’aquest Nadal.

En els pessebres hi ha una sèrie de processos immaterials amb unes característiques molt concretes, a nivell de tradicions, costums, oficis o rituals que no es veuen però són vitals  i que es transmeten de generació en generació.

Com moltes tradicions culturals l’origen del pessebre és religiós, però en l’actualitat pot tenir molts altres significats.

La xerrada buscava descobrir els elements per implementar una sèrie de mesures per assegurar que el pessebrisme continuï arrelat a la comunitat d’una manera viva.

I la sessió comptava amb l’assistència del president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català. Una entitat que va néixer el 1985 i que ha anat creixent constantment. Actualment amb 67 associacions i uns 15.000 socis.

L’acte estava organitzat conjuntament per l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Associació de Pessebristes de Vilafranca, en el marc del projecte Immaterial Penedès i Etnologia en xarxa.

El treball de recerca del projecte dedica ara la seva atenció al pessebrisme popular.

La proposta ha permès recordar que la tradició cultural de fer el pessebre continua molt viva a les llars del Penedès.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: