Dimarts, 6 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
El Vinseum obre les portes a l’excavació arqueològica de les obres d’ampliació

El Vinseum obre les portes a l’excavació arqueològica de les obres d’ampliació

Aquest diumenge Vinseum obre les portes a l’excavació arqueològica del cementiri medieval més important de Vilafranca.

Vinseum i Tríade Serveis Culturals proposen una visita guiada a les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme a les obres de reforma del museu aquest diumenge, a dos quarts de dotze del matí. La visita anirà a càrrec de l’arqueòleg Jordi Amorós, codirector de l’excavació, i permetrà al públic poder conèixer les  importants troballes que s’han posat al descobert.

La visita tindrà una durada aproximada de 45 minuts i serà gratuïta, amb reserva prèvia obligatòria.

Els treballs arqueològics que s’estan duent a terme al costat del Palau Reial estan resultant d’un excepcional interès. Les obres de reforma del museu vilafranquí han permès la descoberta d’un cementiri medieval que, segons els experts, es tracta del més important mai trobat al Penedès, amb més de vuitanta individus inhumats.

La troballa, que data majoritàriament del segle XIV, ha estat inesperada, ja que el cementiri medieval de la vila que ja es coneixia és el que estava emplaçat a davant de la basílica de Santa Maria. A prop de la façana lateral del Palau Reial descoberta gràcies a l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues s’hi acumulen desenes de tombes individuals, però també nombroses de dobles, tant d’adults com d’infants, atribuïbles, segurament, a enterraments simultanis de grups familiars. Destaca per damunt de tot una fossa comuna de la qual s’ha extret 14 individus.

Alguns dels esquelets excavats, sobretot els de la fossa comuna, podrien haver mort per causa de la Pesta Negra, epidèmia que a mitjans de segle XIV va arrasar més d’una cinquena part de la població catalana.

L’estudi antropològic d’aquests enterraments aportarà una informació molt valuosa de la Vilafranca dels primers temps de la seva fundació, ja que permetrà conèixer molt millor com eren els seus habitants. Per altra banda, les excavacions han permès descobrir que l’antic Palau Reial tenia una segona façana lateral, la que donava a un carreró paral·lel al carrer Sant Bernat. Des d’aquest vial es podia accedir tant a la part residencial d’aquest edifici com a unes dependències de serveis.

Les tasques d’excavació s’estan compaginant amb les obres de la construcció de noves dependències del Vinseum. El tractament de les restes està sent supervisat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: