Dilluns, 10 d'Agost de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca celebrarà a mitjans de desembre la 354a edició de la Fira del Gall

La Fira tri-centenària manté l’aposta per el gall autòcton penedesenc, el maridatge amb els vins de la D.O Penedès i la mostra gastronòmica. La novetat enguany és que es podrà comprar també trossejat.

La granja d’Espitlles, a Santa Margarida i els Monjos, ha estat el marc escollit en aquesta ocasió per presentar l’edició del 2018 de la Fira del Gall. L’alcalde i la regidora de Promoció Turística de l’Ajuntament de Vilafranca, acompanyats de representants de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca, la D.O Penedès han explicat les línies bàsiques d’una fira que enguany arriba a la seva 354a edició mantenint l’esperit de promoció de l’aviram autòcton i el seu maridatge amb els vins de la D.O Penedès. En aquesta edició, i com a novetat, a banda de poder comprar aviram mort i plomat es podrà adquirir també tallat.
La Fira enguany se celebrarà els dies 15 i 16 de desembre, i des de l’Associació de Criadors esperen que aquesta distància a les dates centrals de les festes no afecti el volum de vendes durant la pròpia fira. El president de l’Associació, Carles Herrero, comentava que es posaran a la venda 2.000 peces d’aviram autòcton en un any que ha estat complicat per els criadors a causa de les pluges d’aquests darrers mesos. Explicava també que és un aviram que te una criança de 5 mesos, en espai obert i alimentat amb una dieta que es distingeix per les llavors de raïm. Uns factors que el fan característic i d’una qualitat excepcional.
A banda del gall, la Fira se sustenta també en la possibilitat de maridar-lo i conèixer els vins de la D.O Penedès, especialment els negres. En aquets sentit, el director de la D.O. explicava la implicació en la fira amb la presència de 17 cellers i la possibilitat de tasta fins a 40 referències diferents. A banda hi ha com sempre també els diferents tastos guiats que s’ofereixen per donar a conèixer els vins maridant-los evidentment amb l’aviram, però també amb formatges o xocolates.
I la tercera pota de la Fira és la Mostra Gastronòmica, on sis restaurants del territori oferiran diferents plats cuinats amb aviram com a ingredient principal. En nom dels restauradors ho explica el xef Oriol Llavina, del Cigró d’Or, recordant que s’ofereixen en dos dies unes 12.000 racions de menjar. En els darrers anys amb major proporció de menjar per emportar-se cap a casa que no pas racions per menjar a la mateixa fira.
Finalment, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, destacava que la Fira ha estat i és una mostra de l’ADN vilafranquí i penedesenc. Recordant que hi ha moltes activitats econòmiques a la comarca, Regull insistia que les lligades a la viticultura, la gastronomia i les tradicions són les que fan que el Penedès sigui diferent a d’altres territoris.
La Fira se celebrarà al Parc de Sant Julià els propers 15 i 16 de desembre, però abans, el dimecres dia 12, hi ha el tradicional pregó. En aquesta ocasió anirà a càrrec de la cuinera Carme Ruscalleda, a partir de les 8 del vespre, a l’Auditori de Vinseum.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: